Menu Content/Inhalt
FLAKI Z PULPETAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 22 stycznia 2007 13:53

To jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów podania flaków w Polsce.  Fakt, że  tych pulpetów nie robi się z mięsa, ale z łoju lub szpiku.  Drugim ewentualnym dodatkiem do flaków jest kiszka kaszana.
Przepis na tradycyjne flaki po warszawsku w dużym skrócie wygląda następująco:
Potrzeba: ok. 2 kg flaków, marchew, kalarepa, pietruszka, seler, cebula, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki,
Po wstępnym przygotowaniu i ugotowaniu flaków do miękkości krajemy je i zalewamy rosołem.  Dodajemy pokrajane w słupki i wstępnie podduszone jarzyny i gotujemy, aż jarzyny zupełnie zmiękną.  Przed wrzuceniem jarzyn można dodać pół litra mleka (na ok. 3 litry flaków).  Zaciągamy flaki białą zasmażką.  Przyprawiamy flaki na krotko przed podaniem solą, białym pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, majerankiem.
Pulpety:  Ćwierć kilo łoju nerkowego lub szpiku, 2 jajka, 1 szklanka tartej bułki, cebula, sól, pieprz
Ćwierć kilo łoju nerkowego lub szpiku mielimy w maszynce, rozcieramy w misce z dwoma żółtkami, dodajemy tartej bułki, tyle, by miały odpowiednią konsystencje, jak kluski kładzione. Z dwu białek ubijamy pianę i mieszamy ją z tym łojem. Dodajemy trochę
podsmażonej cebulki, solimy, pieprzymy.  Formujemy pulpety, które wkładamy na łyżce do gorącego rosołu i gotujemy.
Kiszka kaszana: kawałek kiszki do nadziewania wymyć i wymoczyć.  Posiekać drobno kawałek łoju nerkowego, zagotować w ćwierci litra wody, posolić, popieprzyć, przyprawić majerankiem imbirem, dodać małą utartą cebulę. Ćwierć litra kaszki krakowskiej zatrzeć jajkiem i zaparzyć w gorącej wodzie z łojem.  Gdy napęcznieje i trochę wystygnie nadziać nią kiszkę, zawiązać nitką bawełnianą i ugotować w osolonej wodzie, aż wypłynie na wierzch.  Pokrajać w ukośne plastry.
Flaki podajemy w misie.  Na środku układamy pulpety, boki przybieramy plastrami kiszki.  Po wierzchu posypujemy siekaną zieloną pietruszką i polewamy masłem z zasmażoną tartą bułeczką.  Do przyprawiania podajemy tarty parmezan, majeranek i imbir.

Władysław Łoś - przepis z sieci
Poprawiony: poniedziałek, 23 lipca 2012 16:47
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information