MAZUREK CZEKOLADOWY NA KRUCHYM CIEŚCIE |
Wpisany przez Dana | |||
środa, 24 stycznia 2007 21:42 | |||
NA CIASTO: 250 g mąki, 180 g masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, szczypta soli;
NA MASĘ: 4 jajka, 250 g cukru, 250 g czekolady, 120 g mąki, 120 g grubo posiekanych orzechów laskowych, 100 g rodzynków; DO DEKORACJI: orzechy, migdały; Przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, sól, masło i posiekać "na piasek". Dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i odłożyć na ok. 2 godziny do schłodzenia. Ochłodzone ciasto rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i podpiec lekko w piecu, aby nieco pożółkło. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać rozgrzaną czekoladę i dalej ucierać, dodając stopniowo mąkę. Dobrze utartą masę zmieszać z rodzynkami i posiekanymi migdałami, rozciągnąć na lekko podpieczonym cieście. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec powoli ok. 20 minut. Po ostudzeniu przybrać mazurek różami z ciasta, migdałami, orzechami. Przepis własny
|
|||
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 21:43 |