Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
PIECZEŃ CIELĘCA PROCNEROWA
Menu Content/Inhalt
PIECZEŃ CIELĘCA PROCNEROWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
środa, 24 stycznia 2007 21:42

1 kg cielęciny bez kości, 25 dkg pieczarek, 15 dkg cieniutkich pasków słoniny, sok z 1/2 cytryny, kilka szalotek, po łyżce świeżego estragonu i szałwi, 3 łyżki masła, 1/2 szklanki rosołu;
Ładny kawałek mięsa dokładnie obrać z błon. Natrzeć solą, pieprzem, szałwią i estragonem, ale z ziołami bardzo ostrożnie, bo szałwia może zdominować cały smak. Uformować pieczeń, obłożyć plasterkami słoniny i ciasno obwiązać bawełnianą nicią. Brytfankę wysmarować masłem, ułożyć w niej pieczeń, obłożyć połówkami cebulek i pieczarkami (najlepiej, żeby były nieduże, większe trzeba przekroić na pół).
Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut. Cielęcina jest delikatnym mięsem i łatwo wysycha, dlatego należy pieczeń często polewać rosołem i roztopionym masłem.
Po upieczeniu zdjąć nić, ale pozostawić słoninkę. Pokroić w nieco ukośne plastry, garnirować cebulkami i pieczarkami z pieczenia. Podawać z ziemniakami.
Przepis Marii Procnerowej z Wołynia

Poprawiony: środa, 28 marca 2007 19:38
 


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information