MAZUREK MIGDAŁOWY Nelly Rubinstein |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Dana | |||
środa, 24 stycznia 2007 22:37 | |||
![]() Mazurek może być prostokątny lub okrągły. Blachę o wymiarach 20 na 30 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. 2/3 migdałów zemleć w maszynce i utrzeć z połową cukru. Pozostałe migdały niezbyt cienko posiekać i odstawić. Resztę cukru wsypać do rondla o grubych ściankach. Do masy migdałowej dodać białka i esencję, mieszać tak długo, aż utworzy gęstą masę. Tę masę rozsmarować na przygotowanej blasze. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut, aż nabierze złotobrązowego koloru i stwardnieje. Gdy ciasto dochodzi, przygotować polewę, bo ważne jest, aby smarować je jeszcze ciepłe. Polewa: na średnim ogniu stopić cukier wsypany do rondla z odpowiednią ilością wody (2 części cukru, 1 część wody), cały czas mieszając. Trzymać na ogniu tak długo, aż będzie złotobrązowy. Po zdjęciu karmelu z ognia, należy natychmiast wrzucić do niego usiekane migdały, całość zamieszać i rozsmarować na ciepłym (koniecznie) cieście. Przepis z sieci
|
|||
Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 23:16 |