MAZUREK POMARAŃCZOWY |
![]() |
![]() |
![]() |
Wpisany przez Dana | |
środa, 24 stycznia 2007 23:05 | |
Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru, cykaty (smażona skórka pomarańczowa), 3 żółtka gotowane, żółtko surowe, 3 białka na pianę, 1/4 laski wanilii ANDRUTY ![]() NA LUKIER: 120 g cukru pudru, pomarańcza Ugotowane na twardo żółtka przetrzeć przez sito do makutry, dodać surowe żółtko, cukier i wanilię. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Dodać drobno posiekane migdały i cykatę oraz sztywno ubitą pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą smarować andruty ułożone na posmarowanej masłem blasze. Wstawić na 5-7 minut do ciepłego piekarnika, aby masa stężała. Przygotować lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzeć w porcelanowym moździerzu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Ucierać na gęsty lukier. Posmarować mazurek, wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć. Po ostudzeniu przyozdobić według fantazji. wg Hanny Szymanderskiej
|
|
Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 13:29 |