Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Potrawy z ciasta
Menu Content/Inhalt
Potrawy z ciasta
WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:05
NADZIENIE: ok. 800 g kiszonej kapusty, 100 g suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz;
DO POLANIA : 1 duża cebula, 3-4 łyżki oleju

Grzyby starannie opłukać, namoczyć przez noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.
Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem oraz grzyby, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • w dużym garnku postawić wodę do ugotowania pierogów;
  • wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
  • rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
  • z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
  • ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
  • na wszystkie krążki nałożyć nadzienie;
  • zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
  • układać na ściereczce;
  • ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
  • roztopić tłuszcz, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę;
  • ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
  • ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.
 wg Wandy Chęć z Kłodzka

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:15
 
PIEROGI Z KAPUSTĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:01
NADZIENIE: ok. 800 g kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu,
DO POLANIA : słoninka, cebula pokrojona w kostkę (jak kto lubi)

Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor.
Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodac podsmażoną cebulę z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • w dużym garnku postawić wodę do ugotowania pierogów;
  • wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
  •   rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
  • z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
  • ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
  • na wszystkie krążki nałożyć nadzienie;
  • zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
  • układać na ściereczce;
  • ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
  • roztopić tłuszcz, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę;
  • ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
  • ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.

Jeżeli szykujemy pierogi na wigilię do polania należy użyć cebulki zeszklonej na oleju.
wg Basi Stopińskiej - Chęć

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:17
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>

Strona 4 z 4


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information