WIGILIJNE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:05 |
NADZIENIE: ok. 800 g kiszonej kapusty, 100 g suszonych grzybów, 2 cebule, 2 łyżki oleju, sól, pieprz; DO POLANIA : 1 duża cebula, 3-4 łyżki oleju Grzyby starannie opłukać, namoczyć przez noc, ugotować w wodzie, w której się moczyły, odcedzić, przepuścić przez maszynkę (wywar można zużyć do zupy lub sosu). dodać grzyby, ostudzić. Następnie wbić do grzybów jajko i dobrze wymieszać, Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodać podsmażoną cebulę z tłuszczem oraz grzyby, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. - w dużym garnku postawić wodę do ugotowania pierogów;

- wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
- rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
- z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
- ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
- na wszystkie krążki nałożyć nadzienie;
- zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
- ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
- roztopić tłuszcz, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę;
- ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
- ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.
wg Wandy Chęć z Kłodzka |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:15 |
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 12 lutego 2007 21:01 |
NADZIENIE: ok. 800 g kiszonej kapusty, 2 cebule, kopiasta łyżka tłuszczu, DO POLANIA : słoninka, cebula pokrojona w kostkę (jak kto lubi) Kapustę gotować w małej ilości wody, do zagotowania trzymać pod przykryciem. Gdy zagotuje się odkryć na chwilę, po czym przykryć i dogotować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Ugotowaną kapustę mocno odcisnąć, przepuścić przez maszynkę lub drobno posiekać, dodac podsmażoną cebulę z tłuszczem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. - w dużym garnku postawić wodę do ugotowania pierogów;

- wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
- rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki;
- z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie;
- ścinki zebrać, zagnieść powtórnie;
- na wszystkie krążki nałożyć nadzienie;
- zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi;
- ze ścinków przyrządzić resztę pierogów;
- roztopić tłuszcz, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę;
- ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową;
- ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą.
Jeżeli szykujemy pierogi na wigilię do polania należy użyć cebulki zeszklonej na oleju. wg Basi Stopińskiej - Chęć |
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 09:17 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>
|
Strona 4 z 4 |