Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Potrawy z ciasta
Menu Content/Inhalt
Potrawy z ciasta
TARTA PIKNIKOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:23
CIASTO : 400 g mąki (najlepiej krupczatki),200 g masła i smalcu, 1 łyżeczka soli, 1/3 szklanki zimnej wody
FARSZ: podwójny filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 1 szklanka śmietanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz , żółty ser do zapiekania.
CIASTO :
tłuszcz posiekać nożem z mąką i solą na "piasek". Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. 
FARSZ : Filet z kurczaka ugotować lub upiec, ostudzić, pokroić w małą kostkę. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mleko ciągle ubijając, dodać posiekane zioła i kurczaka, delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć obie piany.  
Ciasto rozwałkować, wylepić nim prostokątną blachę o wysokich brzegach (ja używam kamionkowego naczynia 36cm x 25cm), wlać przygotowaną masę, posypać dość obficie żółtym serem startym na grubych oczkach. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu odstawić na 10 minut, kroić w prostokąty. 
Przepis własny
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:40
 
TARTA LOTARYŃSKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:20
CIASTO: 250 g mąki (najlepiej krupczatki), 125 g masła i smalcu, szczypta soli, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju
NADZIENIE : 1/3 szklanki mleka, 1/3 szklanki śmietany, 100 g tartego żółtego sera, 3 jajka, 125 g chudego boczku, sól, pieprz;
łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
Przygotować ciasto
:masło posiekać nożem, dodać mąkę, szczyptę soli i oleju. Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
Wysmarować tłuszczem formę o średnicy 24 - 26 cm, wyłożyć ciastem i nakłuć je widelcem.
NADZIENIE: boczek pokroić na kawałki i ułożyć na cieście. W salaterce ubić jajka z mlekiem i śmietaną. Dodać tarty ser, sól, pieprz, wymieszać i wylać na ciasto.
Piec w gorącym piekarniku ok. 20 minut
Przepis wg "Kuchni francuskiej" Bożeny Bonik i Barbary Buczmy

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:43
 
PASZTECIKI PÓŁFRANCUSKIE ŚMIETANOWE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:13
CIASTO : 250 g mąki pszennej, 220 g masła, 1 jajko, 2 żółtka, 5 łyżek śmietany
NADZIENIE : 250 g mięsa pieczonego lub gotowanego lub smażonego ( wołowina, wieprzowina, cielęcina, drób), duża cebula, łyżka masła, 1 jajko, sól, pieprz, ew. 2-3 łyżki śmietany

Przyrządzić ciasto : mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać całe jajko, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę. wszystkie składniki połączyć szybko, starannie. Położyć ciasto w chłodnym miejscu na 12 godzin.
NADZIENIE: Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na tłuszczu, razem z mięsem przepuścić przez maszynkę, doprawić solą, pieprzem, dokładnie utrzeć.
Wywałkować ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawać krążki foremką lub szklanką o ostrych brzegach (średnicy 6-7 cm). Połowę krążków posmarować białkiem na całej powierzchni. Z reszty krążków wykrawać środki mniejszą foremką lub kieliszkiem do wina. Powstałe obrączki nakładać na krążki i lekko przycisnąć. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut. Gdy wyrosną i zrumienią się - wyjmować. Do gorących nakładać nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub dodatek do czystych zup.
Można też krążki z farszem zlepiać jak pierogi, piec jak wyżej, podawać ostudzone. Świetne na piknik, wyprawę za miasto !
wg KUCHNI POLSKIEJ pod red. St. Bergera
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:44
 
PIECZONE PIEROGI MAGDALENY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:09
CIASTO : 220 g mąki, 110 g masła, 1/4 łyżeczki soli, 3 łyżki kwaśnej śmietany
NADZIENIE :1/4 kg pieczarek, garść suszonych grzybów, 1/2 szklanki ugotowanego ryżu, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz

CIASTO : Posiekać nożem, zagnieść widelcem i czubkami palców, zawinąć w folię, schłodzić 30 minut.
NADZIENIE :Posiekać świeże grzyby, podsmażyć na maśle, suszone grzyby zalać wrzątkiem, przykryć na 10 minut, posiekać, dodać do patelni, podsmażyć chwilę. Przełożyć do miski, dodać ryż, przyprawy, jajko, wymieszać dobrze. Rozgrzać piec do 200C. Rozwałkować ciasto cienko, wykrawać okrągłe (na półksiężyce) lub kwadraty (jak duże uszka), nałożyć farsz, piec na nieposmarowanej blasze 10 minut, posmarować pierogi rozbełtanym jajkiem, piec jeszcze10 minut, lub aż będą brązowe.
wg Magdaleny Bassett z Kalifornii
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:45
 
KULEBIAK Z RYBĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 15:47
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE : 250 g mąki, 2 żółtka, 1 jajo, 20 g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 3-4 łyżki śmietany, 70 g masła, łyżeczka soli, masło do formy
NADZIENIE: 200 g pieczarek, 300 g filetów rybnych, 1 cebula, 1 łyżka tłuszczu, sól, pieprz;
NADZIENIE :
Pieczarki dokładnie umyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Poddusić pieczarki z cebulą na tłuszczu, osobno podsmażyć filety podzielone na małe cząstki.
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE : Mąkę przesiać na stolnicę. Drożdże rozmieszać z cukrem, odstawić na 3-4 minuty. Do mąki dodać masło, posiekać szerokim nożem, dodać całe jajo, żółtka, rozczyn z drożdży, sól i śmietanę. Ciągle siekać nożem, aż cała masa się połączy. Ciasto szybko wyrobić, rozwałkować w prostokąt (odpowiedniej długości do formy) grubości 1cm. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką lub ziarnem sezamowym. Na ciasto ułożyć nadzienie wzdłuż szerszego boku. Zwinąć w dość luźny rulon lub złączyć tylko brzegi i mocno zlepić, zaginając ozdobnie ciasto. Ułożyć ostrożnie w formie. Postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto wyrośnie (prawie dwukrotnie zwiększy objętość), posmarować rozmąconym jajkiem, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut.
Podawać na gorąco z sosem koperkowym lub pomidorowym, albo na zimno.
wg KUCHNI POLSKIEJ pod red. St. Bergera

 

Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:46
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 4


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information