Menu Content/Inhalt


TARTA PIKNIKOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 13 lutego 2007 16:23
CIASTO : 400 g mąki (najlepiej krupczatki),200 g masła i smalcu, 1 łyżeczka soli, 1/3 szklanki zimnej wody
FARSZ: podwójny filet z piersi kurczaka, 4 jajka, 1 szklanka śmietanki, 1/2 szklanki mleka, 2 łyżki posiekanego koperku, łyżka posiekanej bazylii, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz , żółty ser do zapiekania.
CIASTO :
tłuszcz posiekać nożem z mąką i solą na "piasek". Lekko wyrobić czubkami palców. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 1-2 godziny. 
FARSZ : Filet z kurczaka ugotować lub upiec, ostudzić, pokroić w małą kostkę. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Śmietanę ubić na sztywno, dodać mleko ciągle ubijając, dodać posiekane zioła i kurczaka, delikatnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć obie piany.  
Ciasto rozwałkować, wylepić nim prostokątną blachę o wysokich brzegach (ja używam kamionkowego naczynia 36cm x 25cm), wlać przygotowaną masę, posypać dość obficie żółtym serem startym na grubych oczkach. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C. Po wyjęciu odstawić na 10 minut, kroić w prostokąty. 
Przepis własny
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:40
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 4


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information