Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Jarzyny
Menu Content/Inhalt
Jarzyny
PLACEK GRZYBOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 02 października 2007 22:48
4 szklanki młodych podgrzybków lub koźlarzy, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 cebula, sól, pieprz
Grzyby oczyścić, umyć i obgotować przez 5 minut w osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową ina sito, osączyć, posiekać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na łyżce masła. Całe jajka ubić, dodać grzyby, śmietanę, mąkę, ta®tą bułkę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać tartę bułką. Przygotowaną masę grzybową, polać łyźką roztopionego masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. 
Podawać placek na gorąco, z sosem śmietanowym. 
wg B. Markuza-Bienieckiej 
Poprawiony: wtorek, 02 października 2007 23:11
 
SALCESON Z GRZYBÓW PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 02 października 2007 20:36
1/2 kg młodych kozaków, 2 duże cebule, 7 jaj, 100g wędzonego boczku, 1 łyżka oleju, po 1/2 łyżeczki majeranku i tłuczonego kminku, ząbek czosnku, sól, pieprz
Grzyby oczyścić i krótko obgotować. 5 jaj ugotować na twardo, obrać. Grzyby i jajka drobno posiekać. Cebulę posiekać i zezłocić na rozgrzanym oleju. Przełożyć wszystko do miski, wbić dwa surowe jajka, dodać przyprawy. Wyrabiać ręką przez ok. 10 minut, dodać drobno pokrojony boczek, jeszcze chwilę mieszać i uformować kulę.
ZAwinąć w kawałek czystej gazy, zawiązać, włożyć do wrzącej wody i gotować 10-15 minut. Salceson wyjąć, włożyć  między dwie deseczki i obciążyć kamieniem, zostawić na 4 godziny.
Przed podaniem pokrajać na grube plastry. Można polać kwaśną śmietaną i przybrać całymi gotowanymi grzybami.
Jest to bardzo smaczna przystawka.
wg B. Markuza-Bienieckiej 
Poprawiony: wtorek, 02 października 2007 22:15
 
MARYNOWANE KRĄŻKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 22:42
1 dojrzały bakłażan, sól, olej do smażenia (200ml)BaklazanMarynowany
MARYNATA: 1/2 szklanki wody, 3 łyżki aceto balsamico, szczypta szałwii, kilka posiekanych listków bazylii, 3-4 ząbki czosnku
Bakłażana pokroić w plastry, osolić i odstawić na 1/2 godziny, żeby puściły goryczkę, opłukać wodą, osuszyć, usmażyć na gorącym oleju.
Wodę wymieszać z octem i przyprawami, czosnek wycisnąć przez praskę. Gorące plastry bakłażana wkładać do marynaty. Po kilku minutach są już gotowe. Mogą stać w lodówce kilka dni. Znakomita przystawka.
Przepis własny 
Poprawiony: wtorek, 18 września 2007 09:14
 
CHRUPIĄCE ZAWIJASY Z KURCZAKIEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 22:08
dla 4 osób
1 mały bakłażan, 5 dużych łyżek oleju słonecznikowego, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 4 małe obrane ze skóry filety kurczaka, 
12 świeżych liści bazylii, 8 plasterków bekonu, 1 mała drobno pokrojona cebula, 1 rozgnieciony ząbek czosnku,  1 czerwona i 1 zielona papryka oczyszczone i pokrojone w kostkę, 1 pokrojona w kostkę cykoria, 2 duże łyżki przecieru pomidorowego
Pokroić bakłażana na długie plasterki. Posolić i zostawić na durszlaku na 30 minut. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie usmażyć plastry bakłażana na oleju, żeby były miękkie i brązowe. Osączyć na papierowym ręczniku. Posolić kurczaka, przykryć liśćmi bazylii, owinąć w plasterki bakłażana i bekonu, popieprzyć. Rozgrzać 1 łyżkę oleju w garnku i obsmażyć zawijanki z każdej strony, aż się zrobią chrupiące. Zmniejszyć ogień, przykryć garnek przykrywką i gotować jeszcze przez 15 minut. Rozgrzać na patelni pozostały olej i podsmażyć w nim cebulę, czosnek, paprykę i cukinie, żeby były miękkie. Posolić, dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze przez dwie minuty. Podawać kurczaka na gotowanych warzywach.
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
 
BAKŁAŻANY FASZEROWANE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 22:02
2 bakłażany, po 1 czerwonej i zielonej papryce, oliwki, natka pietruszki, pomidor, 2-3 anchois, tarta bułka, oregano, ser mozzarella 
Wnętrze bakłażanów posolić, odłożyć do ocieknięcia, żeby straciły goryczkę. Po 15 minutach starannie opłukać, osuszyć i posmarować oliwą. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Natkę posiekać, oliwki pokroić w krążki lub tylko na połówki. Pomidora sparzyć, zdjąć skórkę, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Anchois pokroić w paseczki. W misce wymieszać farsz: paprykę, natkę, oliwki, tarta bulka, oregano, pomidor, można dodać  trochę oliwy. Tym napełnić bakłażany. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Po tym czasie na wierzch położyć ser mozzarella i zapiekać, aż ser się zrumieni.
Przepis z sieci
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 6


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information