Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Jarzyny
Menu Content/Inhalt
Jarzyny
PLACEK PO WĘGIERSKU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:47

2 spore placki
PLACKI : 4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg), 1 nieduża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 jajko, 2-3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, olej do smażenia
SOS : 1/2 wołowiny, 1 duża cebula, po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona), tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, gałązce tymianku i lubczyku, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz.
SOS : Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną, lubczyk, tymianek. Dusić ok. 1 godzinę. Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką.
PLACKI : Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Podawać z surówką z kapusty.

Przepis własny

 
GOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:46

Przepis na 15-17 małych gołąbków
1 włoska kapusta, 1 szklanka ryżu, 1/2 kg mielonego mięsa (najlepsze: łopatka + podgardle), 1 cebula, 1 łyżka oliwy, 1/2 l wody, po 1 bulionie w kostce o smaku wołowym i grzybowym, sól, pieprz.
Ryż ugotować
na sypko, ostudzić. Mięso zmielić. Cebulę zeszklić na oliwie. Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Z kapusty wyciąć kłąb, oddzielić pojedyncze liście, usunąć częściowo gruby środkowy nerw, zblanszować.
Na dnie rondla ułożyć kilka liści kapusty (najlepiej takich, które nie nadają się do zawinięcia farszu tzn. są za duże lub za małe). W zblanszowane liściu kłaść łyżkę farszu, zawijać boki liścia do środka i zwijać w rulonik, podobnie jak zawija się paszteciki z naleśników. Układać gołąbki w rondlu, najlepiej w jednej warstwie. Zagotować 1/2 l wody, rozpuścić w niej kostki bulionowe i wlać do gołąbków.
Rondel przykryć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut. Włoska kapusta jest delikatniejsza od cukrowej, a poza tym gołąbki są mniejsze i dlatego potrzeba mniej czasu na upieczenie.
Można podawać z sosem
pomidorowym lub pieczarkowym.

Przepis własny

 
POMIDORY FASZEROWANE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:35

8 mięsistych pomidorów, 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego (karczek), 1 czerstwa bułka, 1 cebula, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, tymianek, 2 łyżki oliwy z oliwek;
Z pomidorów odciąć wierzchy, łyżeczką wyjąć miąższ.
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno. Bułkę, cebulę i czosnek wymieszać z mięsem, dodać całe jajko, sól, pieprz, tymianek, dokładnie wymieszać.
Pomidory nadziać farszem i ponownie nałożyć wierzch. Żaroodporne naczynie natłuścić oliwą, ułożyć pomidory.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni C przez ok 30 minut.
Podawać z ryżem na sypko lub białym pieczywem.
Przepis własny

 
RATATOUILLE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:34

3 bakłażany, 2 młode cukinie, 2 cebule, 8 ząbków czosnku, 2 czuszki, po 1 papryce czerwonej, zielonej i żółtej, 4 duże pomidory lub duża puszka pomidorów bez skórki w zalewie, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, pieprz, sól
Wszystkie warzywa dokładnie umyć.
Bakłażany pokroić w dużą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut, następnie opłukać z soku (zawiera solaninę). Z pomidorów usunąć skórkę, z papryki - gniazda nasienne. Cukinię pokroić w półkrążki, paprykę (także czuszkę) - w paski, cebulę - w kostkę, czosnek zmiażdżyć.
Na rozgrzanej oliwie chwilę smażyć bakłażany z czosnkiem, przełożyć do dużego garnka i dodać resztę warzyw. Chwilę smażyć, dodać przyprawy i zioła. Dusić ok. 10 minut.
Podawać na dużym półmisku.
Przepis własny na bazie starych przepisów

 
JARZYNOWE CHILI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:33

1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 2 łyżki oliwy, 3 laski selera naciowego, pokrojone w talarki 1 duża cebula, pokrojona w kostkę, 3 duże ząbki czosnku posiekane, 2 szklanki czarnej fasoli z puszki, 4 całe pomidory z puszki, 15 dkg pieczarek, 1 łyżeczka przyprawy chili, 1 łyżeczka oregano, szczypta soli i świeżo zmielony pieprz
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę, kaszę przebrać, opłukać, osączyć. W dużym rondlu udusić na średnim ogniu w oliwie cebulę, pieczarki, seler i czosnek - 7 min., dodać pomidory i przyprawy - zamieszać, dusić parę minut, aż pomidory będą miękkie. Dodać kaszę i fasolę, wymieszać, gotować na małym ogniu, mieszając przez dodatkowe 15 min pod przykryciem.
Podawać w głębokich miseczkach, posypane szczypiorkiem, zieloną cebulką lub pietruszką i ze świeżym chlebem.
Ulubiona potrawa dzieci!
Dla zwolenników pikanterii można z przyprawami dodać strączek ostrej papryki jalapeno lub chili.
wg Marlena Hagner - przepis z sieci

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 4 z 6


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information