Menu Content/Inhalt
Jarzyny
SELERY FASZEROWANE PIECZARKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:12

4 dość duże selery wyszorować pod bieżącą wodą, zalać wrzącą wodą z dodatkiem kilku łyżek mleka, ugotować na pół miękko pod przykryciem. Odcedzić, wystudzić, obrać, przekroić na pół i wydrążyć zostawiając dość grube ścianki.
Pieczarki (ok. 25 dkg) oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać 10 dkg pokrajanej w kostkę szynki, łyżkę posiekanej natki pietruszki i łyżkę keczupu. Doprawić do smaku, napełnić selery, posypać startym żółtym serem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Zapiec ok. 10 minut.
Podawać jako dodatek do pieczeni wołowej lub jako samodzielne danie.
wg Henryka Dębskiego

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 20:13
 
KAPUSTA Z GRZYBAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:10

3/4 kg kiszonej kapusty (jeżeli bardzo kwaśna - lekko przepłukać) włożyć do garnka, dodać kilka suszonych grzybów wypłukanych w ciepłej wodzie . Gdy grzyby miękkie, wyjąć i poszatkować.
1 cebulę zeszklić na łyżce masła lub oleju, zasmażyć z 1 łyżką mąki i wymieszać z kapustą. Dodać grzyby, doprawić do smaku cukrem i kminkiem. Można dodać kilka suszonych śliwek bez pestek, namoczonych, ugotowanych i pokrojonych w paseczki. Dusić wszystko jeszcze kilka minut.
wg Stefana Kuczyńskiego

 
KAPUSTA CZERWONA ZASMAŻANA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:09

Duża główka czerwonej kapusty, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, sól, cukier, ocet
Kapustę poszatkować, ugotować z solą na silnym ogniu bez przykrycia. Roztopić tłuszcz, wsypać mąkę, zasmażyć na jasnozłoty kolor, rozprowadzić zimnym wywarem z kapusty, mieszając zagotować. Wymieszać kapustę z zasmażką, dodać sól, cukier, ocet do smaku, chwilę gotować. Podawać na kwadratowej salaterce.
Przepis własny

 
KAPUSTA Z JABŁKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:07

Średnia główka kapusty, 2-3 cebule, 3-4 jabłka, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, kminek, sól, cukier
Kapustę poszatkować drobno, ugotować na silnym ogniu bez przykrycia. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce. Cebulę pokroić, zrumienić z tłuszczem na jasny kolor, wsypać mąkę, zasmażyć na złoto, rozprowadzić zimnym wywarem z kapusty na rzadką masę i zagotować. Połączyć z kapustą i jabłkami, doprawić solą, cukrem i kminkiem.
Podawać na kwadratowej salaterce.
Przepis własny

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 21:12
 
KAPUSTA CUKROWA ZASMAŻANA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:07

1 duża kapusta, 2 cebule, łyżka tłuszczu, łyżka mąki, kminek, sól, pieprz, ocet, cukier.
Kapustę poszatkować drobno, ugotować z 1 cebulą i kminkiem na silnym ogniu bez przykrycia. Drugą cebulę pokrajać, zrumienić z tłuszczem na jasny kolor. Na tłuszcz z cebulą wsypać mąkę, zrumienić na złoto, rozprowadzić zimnym wywarem z kapusty, mieszając zagotować. Połączyć z kapustą, posolić, dodać octu i cukru do smaku.
Podawać na kwadratowej salaterce.
Przepis własny

 
Więcej artykułów…
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 6 z 6


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information