Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Jarzyny
Menu Content/Inhalt
Jarzyny
MELITZANOSALATA czyli grecka pasta bakłażanowa PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 19:25
2 duże bakłażany, 4 ząbki czosnku (duże), 50 ml oliwy z oliwek extra vergine, 1 łyżka octu winnego białego, 1/2 łyżeczki cukru, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, drobno posiekane czarne oliwki (opcjonalnie), drobno posiekana natka pietruszki
Piekarnik rozgrzać do 200 °C i na natłuszczoną blachę ułożyć ponakłuwane widelcem bakłażany - piec ok. godziny, aż skórka zrobi się bardzo czarna, a całość bardzo miękka. Wyjąć bakłażany z piekarnika i włożyć do papierowej torby, zamknąć ją - pozwalamy im ochłonąć ;-). Następnie obrać je ze skórki (trochę babraniny przy tym jest), usunąć duże gniazda nasienne, jeśli są. Zmiksować  na gładką masę miąższ bakłażanów i czosnek, a następnie cały czas miksując, cienkim strumieniem wlewać oliwę i ocet. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem. 
Podawać jako przystawkę, posypana oliwkami i natka - je się z pita albo z bagietka.
Przepis z sieci
 
NALEŚNIKI Z BAKŁAŻANAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 19:23
Ciasto naleśnikowe:  2/3 szkl. mąki, szczypta soli, 1 jajko, 300 ml mleka
Wszystko połączyć i wymieszać mikserem - odstawić na ok. 1 godz.
FARSZ:  0,5 kg bakłażanów, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 czerwona papryka, 3 średniej wielkości pomidory (mogą też być z puszki), 2-3 łyżeczki kolendry, trochę pieprzu, trochę oliwy
Bakłażany obrać i pokroić w kostkę. Posypać solą. Po ok. 1/2 godz. opłukać zimną wodą, odsączyć i  wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać zmiażdżony czosnek i  paprykę pokrojoną w paski. Wrzucić bakłażany. Doprawić wszystko kolendrą i pieprzem. Dusić ok. 30 min, aż prawe cały sok wyparuje. Usmażyć ok 12 naleśników. Po usmażeniu przekładam je papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Nałożyć farsz na naleśniki i dowolnie zwinąć/złożyć. I zamrozić :-). Można je jeszcze przed zamrożeniem popanierować w jajku i tartej bułce. Potem wystarczy tylko wrzucić je na 20-30 min. do piekarniki (200°C) i danie gotowe :-). Ewentualnie przysmażyć na patelni :))
Przepis z sieci
 
PRZYSTAWKA Z BAKŁAŻANA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 29 stycznia 2007 19:20
Przepis na 1 osobę
1 bakłażan, opakowanie gęstego jogurtu lub serka dwukrotnie mielonego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, odrobina chili
Bakłażana włożyć do piekarnika na 20 minut. Czosnek świetnie ściera się na szklanym wieczku od słoika typu Weck. Bakłażana po opieczeniu od razu obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, wymieszać z jogurtem, startym czosnkiem, solą, pieprzem. Na wierzchu skropić oliwą z odrobiną chili. Najlepiej smakuje z ciepłym chlebkiem tureckim, pitą, albo białą bułką.
 
ZIEMNIAKI NAFASZEROWANE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:10

Chude mielone mięso jak na kotlety (bardziej: jak na kołduny), bez bulki w środku. Do środka trochę czosnku, majeranku (moim zdaniem obowiązkowy). Tym farszem z surowego mięsa nadziewamy wydrążone za pomocą łyżeczki do herbaty surowe ziemniaki, które wraz z tym, co zostało wydrążone, układamy w garnku i długo dusimy w prostym, rzadkim sosie pomidorowym, do którego warto włożyć ząbek czosnku, cebule i liść laurowy. Uwaga: łatwo można przypalić. Podajemy polane sosem, w którym się dusiły, najbardziej smakuje mi z kiszona kapusta.
 Piotr- przepis z sieci

 
ZAPIEKANKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:09

Ziemniaki, mięso mielone ( lub drobno pokrojona jakaś kiełbasa, np. salami ), kapusta kiszona, jabłka
Ziemniaki ugotować i zetrzeć czy tez zgnieść na puree; mięso obsmażyć z ulubionymi przyprawami na brązowy kolor; kapustę - jeśli jest zbyt kwaśna - opłukać; jabłka obrać, wydrążyć środki, pokroić w poprzek na plasterki i obsmażyć lekko na maśle na jasny brązowy kolor. Przygotować naczynie żaroodporne ( lub jakąś inna brytfankę ), natłuścić i obsypać bulka tarta. Następnie układać warstwami: ziemniaki puree, mięso, jabłka, kapustę. Ilość
produktów zależy od apetytu i wielkości naczynia do zapiekania. Oczywiście,  przyprawić do smaku solą, pieprzem itp. Na ostatnia warstwę posypać bułkę tarta. Zapiekać w temp. ok. 180 - 200° C przez jakieś 30 min ( do momentu, aż bulka na wierzchu będzie miała ładny, brązowo-zloty kolor ). 
Jeśli ktoś nie lubi takich kombinacji z jabłkiem, można je ominąć lub zastąpić np. cebulka czy innym warzywkiem.
Danka - przepis z sieci

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 6


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information