Menu Content/Inhalt
Sosy
POMIDOROWY DO WARZYW PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 05 września 2007 18:11
1 kg pomidorów, 2 posiekane cebule, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1/3 szklanki białego wina, 1 szklanka rosołu z kury, 2 łyżki octu jabłkowego, po jednej łyżce siekanego: oregano i bazylii, sól, pieprz
Z kilograma pomidorów odłożyć 2-3, sparzyć, obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić w kostkę. Pozostałe pomidory pokroić w cząstki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i pomidory. Dusić do miękości, następnie przetrzeć przez sito i jeszcze chwilę odparować. Wino, rosół, ocet i zioła wymieszać i razem z pmidorami pokrojonymi w kostkę dorzucić do przecieru. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Znakomity do bakłażanów, cukinii, kabaczków.
 
 WERSJA
Zieloną papryczkę chili pokroić w krążki i dorzucić do sosy. Pasuje do włoskiej kapusty faszerowanej mięsem. 
 
POMIDOROWY PROSTY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 05 września 2007 17:34
1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1/3 l bulionu z kurczaka (może być z kostki), 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka cukru, szczypta soli
Bulion wymieszać starannie z koncentratem i cukrem.
W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i nie rumienić zapienić ją. Następnie wlać zimny bulion i mieszać na niewielkim ogniu, aż do zagotowania. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać gorący do makaronu, gołąbków.

Przepis własny
 
CZOSNKOWY OSTRY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 05 września 2007 17:31
4 łyżki keczupu, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, 6 ząbków czosnku, 2 średnie pomidory, kilka listków bazylii
Majonez wymieszać z jogurtem i keczupem. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i dodać do sosu, wymieszać. Bazylię pokroić w paseczki i posypać sos. Szczelnie zamknąć, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Podawać do grilowanego mięsa.  
Poprawiony: środa, 05 września 2007 17:31
 
VINAIGRETTE NAJPROSTSZY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 05 września 2007 17:23
2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny, sól, pieprz, cukier, łyżka przegotowanej wody
Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka z zakrętką (np. po małych dżemach czy przecierach pomidorowych). Po szczelnym zakręceniu wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem. Do zielonej sałaty
Poprawiony: poniedziałek, 10 września 2007 12:38
 
GORGONZOLA WYTRAWNY SOS PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 05 września 2007 13:36
250 ml śmietany 22% lub 30%, 130 ml rosołu z warzyw, 130g sera Gorgonzola, 1 łyżka koniaku, czarny pieprz
Śmietanę i rosół wlać do jednego garnka i zagotować, redukująć nieco, żeby płyn zgęstniał. Odstawić z ognia, dodać pokruszony ser, dobrze wymieszać, już nie gotować. Wlać koniak, doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Znakomity sos do makaronów typu tortellini, gnocchi, a także naszych kopytek czy kociorubek. 
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information