Drób
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 21:14 |
ok. 1/2 kg mięsa z kurczaka, 1 czerstwa bułka (kajzerka), 1 szklanka mleka, 1 jajko, sól, pieprz, 1/2 rosołu z kury; SOS KOPERKOWY : 3 kopiaste łyżki siekanego koperku, 1/2 l rosołu z kury , 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso zmielić razem z bułką. Dodać jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać. W rondli zagotować rosół. Uformowane w nieduże kulki mięso wkładać do rondelka, gotować 20 - 25 minut. Przygotować sos : z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić zimnym rosołem, zagotować, dodać koperek. Doprawić do smaku solę i pieprzem. Można dodać 1 - 2 łyżki śmietany. Gorące pulpety włożyć do sosu, odstawić na kilka minut. Podawać z młodymi ziemniakami, młodą kapustą, sałatką z pomidorów i szczypiorku. Przepis własny |
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 21:06 |
1 duża kura, tłuszcz do pieczenia; podroby (żołądek, wątróbka), 50 g natki pietruszki, 2 duże marchewki, sól, pieprz, sproszkowana czerwona papryka Oddzielić mięso od kości, wyrównać płat mięsa ścinając grubsze miejsca tak, aby uzyskać płat o grubości 2 cm. Ścinki mięsa, wątróbkę, żołądek i serce przepuścić przez maszynkę. Posiekać natkę pietruszki, marchewki ugotować, pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać zmielone mięso z warzywami, dodać soli i pieprzu do smaku. Posypać płat mięsa solą, następnie rozsmarować nadzianie i zwinąc w roladę, obwiązując ją sznurkiem. Posypać roladę czerwoną papryką, ułożyć w rondlu, podlać 2 łyżki wody, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C. Piec około 1,5 godziny. wg przepisu z sieci |
Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 10 września 2007 20:56 |
2 udka, 4 łyżki majonezu sałatkowego, łyżka przyprawy do drobiu (lub vegety), trochę oleju do pieczenia Udka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą i odstawić na 2 godziny. Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową wysmarowaną olejem. Udka ułożyć na folii i nałożyć na nie majonez. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni, aż zrumienią się na brązowo-złoto. Są rewelacyjne, bo szybkie i smaczne. wg Magdy Jankowskiej z Radkowa |
|
KURCZAK W MUSZTARDZIE DIJON |
|
|
|
Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 10 września 2007 20:53 |
6 piersi z kurczaka, bez skóry i kości, 3 łyżki masła, 180ml majonezu, 3 łyżki musztardy Dijon, 25g sera parmezan, 35g przyprawionej tartej bułki Kurczaka umyć i wysuszyć. Masło rozgrzać, kurczaka smażyć, aż będzie dobrze upieczony w środku; czas smażenia zależy od grubości fileta. Ułożyć na blasze do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 200C. Majonez, musztardę i ser wymieszać, rozsmarować grubą warstwą po filetach. Posypać tartą bułką i piec przez 10 min, aż nabiorą złotobrązowego koloru. wg
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
- z sieci |
Wpisany przez Administrator
|
poniedziałek, 10 września 2007 20:49 |
Kurczak (ok.1,5 kg), 10 dkg słoniny, 10 dkg tłustej szynki, cebula, listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka jałowca, kieliszek białego wina, pieprz, sól, łyżeczka przypraw do zup (np. Vegata), łyżeczka soku z cytryny, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka mąki Umytego kurczaka natrzeć solą i jałowcem, zostawić na 2 dni w chłodnym miejscu. Przed pieczeniem naszpikować gęsto słoniną. Obrumienić w rondlu ze wszystkich stron, dodać pokrajaną w drobną kostkę cebulę i szynkę, listek laurowy, ziele angielskie, posypać pieprzem, zalać winem i dusić ok. 90 min. pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić zimnym rosołem, dodać przyprawę do zup i sok z cytryny, dolać do kurczaka. Tuszkę podzielić na części, podawać na gorąco z kładzionymi kluskami lub knedlami; polać sosem i posypać natką pietruszki. wg Hanny Szymanderskiej |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>
|
Strona 3 z 4 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 17 gości
|