Drób
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 22:30 |
4 kacze udka, sól, biały pieprz 1 kg czerwonej kapusty, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła ze smalcem, 2 listki laurowe, 4 goździki, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, szczypta cynamonu, 1 łyżka cukru, 1 jabłko, 4 owoce jałowca, 2 łyżki gęstego syropu z gruszek lub miodu, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, 2 łyżki śmietany kremówki, natka pietruszki do przybrania Mięso wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Udka ułożyć na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około 1 godziny. Czerwoną kapustę umyć, oczyścić i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i poddusić w gorącym maśle ze smalcem. Dodać kapustę. Wlać szklankę wody, włożyć przyprawy i gotować około 45 minut. Przyprawić do smaku octem, cynamonem i cukrem. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałeczki. Owoce jałowca rozgnieść. Jabłko i jałowiec dodać do mięsa 10 minut przed końcem pieczenia. Udka posmarować syropem z gruszek lub miodem. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika. Sos rozprowadzić w 1/2 szklanki wody i przelać do garnka. Tłuszcz zagnieść z mąką, włożyć do sosu i wszystko tak długo mieszać, aż ciasto z mąki i tłuszczu się rozpuści. Sos rozprowadzić śmietaną i ewentualnie jeszcze raz przyprawić. Danie przygotować na półmisku z odrobiną sosu, przybrać natką pietruszki (udka ułożyć na kapuście). Pozostały sos podać w sosjerce. Kacze udka na dziko doskonale smakują także z krokietami. Przepis z sieci |
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 22:13 |
1 kaczka (do 2 kg, z podróbkami), 4 dobrze wyszorowane pomarańcze, 3 łyżki dżemu pomarańczowego, 1 szklanka rosołu z kury, 2 łyżki cukru, 1-2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 płaska łyżka masła lub margaryny, sól, biały pieprz; natka pietruszki do przybrania Kaczkę umyć. Z zewnątrz i wewnątrz natrzeć solą i pieprzem. Wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Wlać go do środka kaczki. Otwór zaszyć. Udka obwiązać nitką wzdłuż kuperka. Kaczkę ułożyć piersią do dołu na ruszcie piecyka i wsunąć na blachę do nagrzanego piekarnika (220 °C). Na blachę wlać 1/2 szklanki wody i piec kaczkę około 1 1/2 godziny. W połowie pieczenia kaczkę obrócić. Dołożyć na blachę szyjkę, wątróbkę i serce, uzupełnić wodę. Dżem podgrzać i posmarować nim kaczkę na 5-10 minut przed końcem pieczenia. Po zakończeniu pieczenia pozostawić kaczkę w piecyku. Sos powstały podczas pieczenia uzupełnić 1/2 szklanki gorącej wody, zdjąć tłuszcz i dolać rosół do objętości 1/2 litra. Z drugiej pomarańczy zetrzeć skórkę na delikatne wiórki i wycisnąć sok. Cukier stopić w garnku na karmel. Rozprowadzić gorącym sosem, wymieszać, dodać sok pomarańczowy i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić odrobiną wody i dodać do sosu. Pozostałe pomarańcze pokroić w cienkie plastry. Zanurzyć je na krótko w rozgrzanym tłuszczu. Kaczkę ułożyć na plasterkach pomarańczy. Sos w sosjerce posypać wiórkami skórki pomarańczowej. Kaczkę przybrać pietruszką. Przepis z sieci |
Poprawiony: poniedziałek, 10 września 2007 22:14 |
KACZKA W GRZYBOWYM SOSIE Z KASZĄ |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 21:58 |
1 kaczka, 1 cebula, 4 duże suszone grzyby Sprawioną, dobrze skruszałą kaczkę starannie opłukać, osolić wewnątrz i z zewnątrz. Ułożyć w brytfannie i dusić na maśle z 1 cebulą. 4 duże suszone grzyby opłukać, namoczyć na kilka godzin, a następnie ugotować w wodzie, w której się moczyły. Smakiem z grzybów podlewać duszącą się kaczkę. Gdy będzie miękka, pokrajać ją na części, sos zaprawić 1/4 l kwaśnej śmietany rozkłóconej z 1 łyżką mąki, przecedzić, wrzucić poszatkowane grzyby. Kaczkę włożyć do sosu i dusić jeszcze 15 minut. Oddzielnie ugotować na rosole i łyżce masła 25 dkg kaszy perłowej, wyprażyć w piecu, aby była sypka. Przed podaniem ułożyć kaczkę pośrodku półmiska, obłożyć dookoła kaszą, lekko oblać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. wg Stefana Kuczyńskiego |
|
KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 21:56 |
1 kaczka, jabłka (najlepiej renety lub antonówki), 1 mała cebula, łyżeczka majeranku Sprawioną, dobrze skruszałą kaczkę starannie opłukać, natrzeć solą wewnątrz i z zewnątrz. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. Nadziać nimi kaczkę, ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego pieca i piec dodając do sosu 1 małą cebulę i łyżeczkę majeranku. Jeśli kaczka jest tłusta - polewać z początku wodą, jeśli chuda - podłożyć 2 łyżki masła, a następnie polewać tłuszczem z brytfanny. Gdy kaczka z obu stron będzie rumiana i wypieczona, podzielić na części, ułożyć na półmisku i obłożyć jabłkami, które piekły się wewnątrz. Sos podać osobno w sosjerce. wg Stefana Kuczyńskiego |
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 10 września 2007 21:51 |
Kaczka, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, biała część pora 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego NA SOS: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szklanka rosołu z kaczki, ocet , cukier na karmel, kilka korniszonów, kilka rydzów marynowanych Kaczkę oczyścić i krótko gotować z włoszczyzną, listkami laurowymi i zielem angielskim. Sos przygotować w następujący sposób: 1 łyżkę masła zrumienić z 1 łyżką mąki, rozprowadzić rosołem z kaczki, dodać trochę octu, cukru do smaku i tyle karmelu, aby sos nabrał złotego koloru. Następnie przecedzić sos przez sitko, dodać parę korniszonów, parę rydzów marynowanych pokrajanych w plasterki i zagotować razem. Kaczkę podzielić na części, ułożyć na półmisku i suto polać sosem. wg Stefana Kuczyńskiego |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 4 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 17 gości
|