Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Wieprzowina
Menu Content/Inhalt
Wieprzowina
SCHAB PIECZONY Z ZIOŁAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 15:14
1 kg schabu bez kości, 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki szałwii, 1/2 łyżeczki suszonej mięty, sól, pieprz, łyżeczka oliwy, łyżka smalcu, 1/2 szklanki rosołu
Drobno posiekany czosnek utrzeć z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umyty i osuszony schab natrzeć ziołami, zawinąć w folię i zostawić na 2-3 godziny w chłodym miejscu.
W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć schab, obrumienić ze wszystkich stron, skropić wodą i piec ok. 2 godzin pod przykryciem, podlewając od czasu do czasu rosołem.
Podawać na gorąco - z kluskami lub pieczonymi ziemniakami, polany tłuszczem spod pieczenia - lub na zimno.
Przepis własny

 
SCHAB ZE ŚLIWKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 13:43
1,5 kg schabu z kością, 1 łyżeczka majeranku, 3-4 ząbki czosnku, garść suszonych śliwek, kieliszek czerwonego wina, 2-3 goździki, łyżka smalcu, sól
Umyty schab natrzeć solą, majerankiem i roztartym czosnkiem. Zostawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Śliwki sparzyć wrzątkiem, wydrylować. Brytfannę grubo wysmarować tłuszczem. MIędzy kości schabu wetknąć goździki, schab ułożyć w brytfannie, obłożyć śliwkami, podlać łyżką gorącej wody, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut, często podlewając sosem. Gdyby schab zbyt mocno się rumienił, nakryć mięso folią aluminiową lub natłuszczonym pergaminem. Na dopieczeniu podlać winem.
Podawać na gorąco - z przetartym sosem, lub na zimno z sosami na bazie majonezu.
Przepis własny
 
PIECZEŃ DUSZONA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 13:38
Ok. 1 kg karkówki lub od szynki, 3-4 świeże pomidory lub łyżka przcieru pomidorowego, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 liście laurowe, 1 cebula, łyżka masła, łyżka mąki, 1/4 l rosołu
Mięso zbić mocno pałką, posolić, odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny. W rondlu rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso ze wszystkich stron, dodać oczyszczone jarzyny, przyprawy i drobno pokrojoną cebulę. Dusić na wolnym ogniu, aż będzie miękka i się ładnie zrumieni. Obsypać lekko mąką, podlać rosołem i chwilę jeszcze dusić.
Gotową pieczeń pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku. Sos przecedzić i podać w sosjerce.
wg Stafana Kuczyńskiego 
 
ROLADA CZOSNKOWO-ZIOŁOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 13:12
1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeber), łyżeczka soli, 6-7 ząbków czosnku, pieprz, po 1/4 łyżeczki majeranku, bazylii, cząbru, mięty i szałwii, 1/2 łyżki smalcu
Utarty z solą czosnek zmieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i dokładnie osuszony boczek natrzeć mieszaniną ziół, mocno zwinąć, owiązać grubą bawełnianą niciąi zostawić na noc w chłodnym miejscu.
W rondlu rozgrzaC tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień. Miseczkę, w której leżał boczek, spłukać wodą i podlać nią boczek. Dusić ok. 90 minut pod przykryciem, od czasu do czasu podlewając łyżką zimnej wody, aby się nie przypalił.
Upieczony boczek wyłożyć na talerz, podlać sosem spod duszenia, zostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno, pokrajany w cienki plastry, z chrzanem lub zielonym sosem.
wg Wandy Chęciowej z Kłodzka
 




Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information