Ryby
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ RABARBAROWY Z BORNHOLMU |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 22:30 |
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :))) Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)60 dkg śledzia, 4 łyżki mąki, 2 łyżki ziaren gorczycy, Zalewa: 75 dkg rabarbaru, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżki octu 24%, Do przybrania: 0,5 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich Popanierować śledzia mąką, solą i gorczyca. Włożyć do żaroodpornej formy, grzbietami do góry. Piec w 200°C przez 20 minut. Rabarbar zagotować z cukrem na małym gazie. Dodać ocet. Zalać ciepłego śledzia zalewą, posypać orzechami. Jeść na gorąco, ciepło i zimno.
|
|
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ Z GUNNEBO |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 22:21 |
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :))) Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
1 kg solonego śledzia, szklanka majonezu, szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka pokruszonych ziaren jałowca, 3 listki laurowe, kieliszek ginu, kieliszek sherry, 1 łyżeczka soli, 1 szczypta pieprzu Wymieszać wszystko za wyjątkiem śledzia. Włożyć do garnka kamiennego śledzia na przemian z sosem. Jeść po 2 dniach. |
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ GINOWY (z jałowcówką) |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 22:16 |
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :))) Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 6-8 filetów śledziowych wymoczonych, 2 listki laurowe, 2 najchętniej czerwone cebule, Zalewa: 0,5 dl octu 24%, 1-1,5 cukru, 1½ wody, 0,5 dl ginu czyli jałowcówki, 1,5 zmiażdżonych ziaren jałowca; Zmieszać ocet z cukrem, wlać wrzącą wodę i miesząc aż się cukier rozpuści. Zmieszać gin z jałowcem. Wkładać na przemian kawałki śledzia i plasterki cebuli. Zalać zalewą, na koniec włożyć liście laurowe (bobkowe) i odstawić na 24 godziny.
|
|
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ CYTRYNOWO-LIMETKOWY |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 22:14 |
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :))) Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) 6 filetów wymoczonych Zalewa 1 : 1,5 dl wody, 5 łyżek octu 12%, 1dl cukru, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 listek bobkowy, 1 cebula, kilka pędów kopru Zalewa 2 : 1 dl majonezu, 3 dl kwaśnej śmietany, skórka zdrapana z jednej limetki, 1 łyżka soku z limetki, skórka zdarta z jednej cytryny, 1 łyżka soku z cytryny Zagotować zalewę 1 (bez koperku i cebuli). Zalać zimną zalewą śledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien. Zmieszać ingrediencje do zalewy 2. Wyjąć filety z zalewy 1, pokroić na kawałki i wsadzić do zalewy 2. Posypać startą skórką i niech stoją kilka godzin.
|
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ YVONNE |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 22:10 |
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :))) Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) YVONNE (koleżanka) 4 filety solone śledziowe, ZALEWA: 0,5 szklanki soku z pomarańczy, 3-4 łyżki octu 24%, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 0,5 szklanki wody; starta skórka z pomarańczy, 1 drobno pokrojona cebulka Zagotować zalewę, ostudzić. Pokroić śledzia na kawałki. W słoiku ułożyć śledzia, cebulkę i skórkę pomarańczową. Zalać zalewą i odstawić na jeden dzien. Pycha.
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 następna > ostatnia >>
|
Strona 3 z 5 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 7 gości
|