Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Ryby
Menu Content/Inhalt
Ryby
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ RABARBAROWY Z BORNHOLMU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:30
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)

60 dkg śledzia,  4 łyżki mąki,  2 łyżki ziaren gorczycy, Zalewa:  75 dkg rabarbaru,  0,5 szklanki cukru,  2 łyżki octu 24%, 
Do przybrania:  0,5 szklanki poszatkowanych orzechów włoskich

Popanierować śledzia  mąką, solą i gorczyca. Włożyć do żaroodpornej formy,  grzbietami do góry. Piec w 200°C przez 20 minut. Rabarbar zagotować z  cukrem na małym gazie. Dodać ocet. Zalać ciepłego śledzia zalewą, posypać orzechami. Jeść na gorąco, ciepło i zimno.

 


 
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ Z GUNNEBO PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:21
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)

1 kg solonego śledzia, szklanka majonezu,  szklanka kwaśnej śmietany,  1 łyżeczka pokruszonych ziaren jałowca,  3 listki laurowe,  kieliszek ginu,  kieliszek sherry,  1 łyżeczka soli,  1 szczypta pieprzu
Wymieszać wszystko za wyjątkiem śledzia. Włożyć do garnka kamiennego śledzia na  przemian z sosem. Jeść po 2 dniach.
 
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ GINOWY (z jałowcówką) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:16
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
6-8 filetów śledziowych wymoczonych, 2 listki laurowe, 2 najchętniej czerwone cebule, 
Zalewa:  0,5 dl octu 24%,  1-1,5 cukru,  1½ wody,  0,5 dl ginu czyli jałowcówki,  1,5 zmiażdżonych ziaren jałowca;
 Zmieszać ocet z cukrem, wlać wrzącą wodę i miesząc aż się cukier rozpuści. Zmieszać gin z jałowcem. Wkładać na  przemian kawałki śledzia i plasterki cebuli. Zalać zalewą,  na koniec włożyć liście laurowe (bobkowe) i odstawić na 24  godziny.

 
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ CYTRYNOWO-LIMETKOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:14
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
6 filetów wymoczonych
Zalewa 1 : 1,5 dl wody,  5 łyżek octu 12%,  1dl cukru,  10 ziaren ziela angielskiego,  1 listek bobkowy, 1 cebula,
kilka pędów kopru
Zalewa 2 :  1 dl majonezu,  3 dl kwaśnej śmietany,  skórka zdrapana z jednej limetki,  1 łyżka soku z limetki,  skórka zdarta z jednej cytryny,  1 łyżka soku z cytryny

Zagotować zalewę 1 (bez koperku i cebuli). Zalać zimną zalewą śledzie, koper i pokrojona cebule i niech stoi jeden dzien.
Zmieszać ingrediencje do zalewy 2. Wyjąć filety z zalewy 1, pokroić na kawałki i wsadzić do zalewy 2. Posypać startą  skórką i niech stoją kilka godzin.

 
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ YVONNE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:10
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
YVONNE (koleżanka)
 4 filety solone śledziowe, 
ZALEWA:  0,5 szklanki soku z pomarańczy,  3-4 łyżki octu 24%,  0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu,  0,5 szklanki wody; 
 starta skórka z pomarańczy,  1 drobno pokrojona cebulka

Zagotować zalewę, ostudzić. Pokroić śledzia na kawałki. W słoiku ułożyć  śledzia, cebulkę i skórkę pomarańczową. Zalać zalewą i odstawić na jeden  dzien. Pycha.
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 5


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information