Ryby
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 20:11 |
7 - 8 solonych filetów śledziowych, 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki, winne jabłko, kiszony ogórek, 1 cebula, 3-4 łyżki majonezu, 1 łyżka soku z cytryny, cukier, pieprz, sól Filety zalać mlekiem i odstawić na 2-3 godziny. Następnie wyjąć, pokroić w dzwonka. Mandarynki, jabłko, cebulę i ogórek obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać równomiernie sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. wg Hanny Szymanderskiej |
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 20:10 |
Przepis na 5 porcji 5 filetów śledziowych ZALEWA : 1:10 ocet z wodą, ziele angielskie, liść laurowy, na 1l płynu - 3 łyżki cukru SOS : seler, pietruszka (razem ok. 10 dkg), 1 jabłko, 2 cebule, 2 łyżki majonezu, 1 mały kefir (250g), kwasek cytrynowy, sól, pieprz, cukier Składniki zalewy zagotować, ostudzić, zalać filety i odstawić na 1 dobę. SOS : seler i pietruszkę ugotować na półtwardo, zetrzeć na grubej tarce. Cebule i jabłko pokroić w drobną kostkę, majonez wymieszać z kefirem, wymieszać z wszystkie składniki sosu. Śledzie odsączyć z zalewy. Polać sosem przed samym podaniem. oryginalny przepis pana Sławomira Palmi - wieloletniego kucharza schroniska "Pod Muflonem" w Dusznikach Zdroju |
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 20:08 |
czas przygotowania : 5 minut paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju, 1-2 cebule, oliwki, pieprz, 2 listki bobkowe, zioła prowansalskie, olej roślinny, może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy, butelka piwa do popicia. Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!. wg Jana Kowalskiego - przepis z sieci |
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 20:03 |
4-6 wymoczonych filetów śledzia solonego, 4-5 łyżek słodkiej musztardy, 1 łyżka cukru, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka oleju, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka wody, pieprz. Pokroić filety na 2 cm paski. Wymieszać cukier i musztardę. Wlewać powoli olej, stale mieszając. Wmieszać pozostałe składniki i zalać tym śledzie. Jeść najwcześniej na drugi dzień. wg Barbara Nalepa |
ŚLEDŹ W SOSIE POMARAŃCZOWYM |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
sobota, 03 lutego 2007 20:01 |
60 dkg solonych filetów śledziowych (matiasy), 3/4 szklanki mleka, 1 pomarańcza, 1 winne jabłko, kiszony ogórek, 3 - 4 łyżki majonezu, łyżka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz; Filety zalać mlekiem i odstawić na 2 - 3 godziny. Następnie wyjąć, osuszyć i pokroić w dzwonka. Pomarańczę, jabłko, ogórek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, połączyć z owocami, ogórkiem i cebulą. Dzwonka śledzia ułożyć na półmisku, polać sosem, przykryć folią i odstawić na 1-2 godz. do lodówki. wg Hanny Szymanderskiej |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 następna > ostatnia >>
|
Strona 4 z 5 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 293 gości
|