Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Ryby
Menu Content/Inhalt
Ryby
TURBOT W STARYM PIWIE I SMAŻONEJ CEBULI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 27 lutego 2007 22:26

Mam bardzo ciekawa książkę pt. "Les incontournables des grand chefs" czyli "Najważniejsze (albo inaczej-takie bez których nie można się obejść) przepisy wielkich kucharzy " francuskich oczywiście....
Jest to zbiór tych przepisów, które właśnie ustaliły sławę owych mistrzów  i nieodłącznie kojarzą się z ich nazwiskiem - jak np. "Zupa z czarnych trufli Elysee" słynnego Paul Bocuse. 
Dzisiejszy przepis jest wymyślony przez Ghislaine Arabian jedna z niewielu kobiet należących do paryskiego gastronomicznego panteonu. Jej restauracja to "Pavillon Ledoyen" w Carre des Champs Elysees w Paryżu.

Przygotowanie i gotowanie 1 godzina
Porcjana 4 osoby:
4 kawałki turbota +/- 350 g każdy, duża cebula, kilo szpinaku, 8 małych kartofelków, oliwa, 30 g masła, sól pieprz;
Sos :
2,5 dl starego piwa (chyba chodzi o piwo ciężkie i nie za gorzkie, ja bym takie wybrał w każdym razie), duża cebula,
200 g masła, sól i pieprz

Sos
Posiekać cebulę i podsmażyć powolutku w maśle bez zmiany koloru. Wlać piwo do cebuli i redukować powolutku bez zagotowania się aż zostanie 0,5 dl i cebula będzie bardzo miękka (kompot). Wkładać masło po kawałeczku i rozbijać aż konsystencja osiągnięta przypominać będzie lekki majonez. Przetrzeć przez sitko, dodać sól, pieprz i rezerwować (odstawić) w małym garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie.
Ryba
Podgrzać piekarnik na bardzo gorąco. Posolić i popieprzyć czyste kawałki ryby i podsmażyć je gwałtownie w oliwie,
następnie włożyć rybę do pieca na 7-8 minut. Po wyjęciu  z pieca zostawić w tym samym garnku z pokrywka przez 15 minut.
Szpinak i kartofle ugotować na parze i podawać razem na talerzu tak aby sos nie pokrywał ani ryby ani jarzyn.
Smacznego
Amicalement
Paul Urstein
 
TURBOT Z CEBULĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 27 lutego 2007 22:21
Składniki (na cztery osoby):
1 kg turbota, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 ziemniaki, słodka papryka, 1 szklaneczka białego wina, sól, oliwa z oliwek
Na blaszce do pieczenia rozłożyć ziemniaki pokrojone w cieniutkie
plasterki, na nich rozłożyć kawałki turbota.
Drobno pokrojone cebulę i czosnek obsmażyć na oliwie. Dodać paprykę, wino. Mieszankę rozłożyć na przygotowanych kawałkach ryby. Posolić.
Zapiekać ok. 30 minut. Podawać na gorąco.
  wg Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z sieci
 
SOLA ABRAHAMA Z WINNICY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 27 lutego 2007 22:05
(na 6 osób)
1/2 kg szpinaku, 6 kawałków soli, 3 fenkuły, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny, oliwa do podsmażenia;
SOS: 3 łyżki masła, 3łyżki mąki, szklanka mleka, 1 żółtko, kawałek utartego żółtego sera (najlepiej gruyer), sól, pieprz

Rybę należy lekko osolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Obsmażyć krótko z obu stron.
Czosnek drobno posiekać, ale nie rozcierać. Na rozgrzaną patelnię wlać nieco oliwy, wrzucić posiekany czosnek i nieco go podsmażyć. Dodać liście szpinaku, zamieszać i bardzo krótko podsmażyć, doprawić do smaku.
Na sos należy rozgrzać w rondelku masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Rozprowadzić mlekiem, zagotować cały czas mieszając, żeby nie było grudek. Gdy sos jest już gładki i gęsty odstawić na chwilkę do przestygnięcia, a następnie wmieszać żółtko i ser (wystarczy kopiasta łyżka, ale drobno startego).
Rybę ułożyć na blaszce posmarowanej masłem (albo oliwą), na każdy filet położyć trochę szpinaku, po wierzchu polać sosem. Po bokach ułożyć ćwiartki fenkuła. 
Zapiekać w gorącym piekarniku przez około 30 minut.
Podawać koniecznie z winem.
Przepis Krzysztofa Komornickiego z Wójtowic

 

 
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - SAŁATKA OJCA BENGTA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:53
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
(Bengt to nasz przyjaciel, też lekarz, a  jego ojciec to profesor anatomii na uniwersytecie w Lundzie)

2 jajka na twardo,  2 pomidory,  puszka ansjovis,  2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki sosu chili, 1 dl majonezu
Posiekać, wymieszać, podawać z chlebem.
 
SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - GUBBRÖRA (mieszanka chłopa, nie rolnika) PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:45
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
1 puszka ansjovis,  3 jajka na twardo,  1 najchętniej czerwona cebula (można zwykłą),  0,5 pora, 4 łyżki kwaśnej śmietany,  4 łyżki majonezu,  3 łyżki sosu chili (takiego Heinza),  0,5 pokrojonej pietruszki,  4-6 kromek chleba razowego ciemnego;
Wszystko pokroić i wymieszać z majonezem, śmietaną i sosem  chili. Nałożyć na chleb i zjeść ze smakiem ;))  
Poprawiony: sobota, 03 lutego 2007 22:46
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 5


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information