Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Napoje
Menu Content/Inhalt
Napoje
KWAS CHLEBOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 10 września 2007 18:11
4 kg wysuszonego chleba razowego, 10 l wody, 5 dkg drożdży, 80 dkg cukru, sok z 2-3 cytryn, dużych rodzynek tyle, co butelek
Wysuszony chleb zrumienić w piecu, pokruszyć na małe kawałki, wrzucić do drewnianej baryłki i zalać wrzącą wodą.
Po ostygnięciu wlać rozdrobnione w wodzie drożdże. Po 12 godzinach przecedzić, dodać cukru, soku z cytryn. Zostawić na 12 godzin (latem na 9), przecedzić płyn i wlać do butelek z grubego szkła, najlepiej z porcelanowymi korkami. Do każdej butelki wrzucić po 1 dużym rodzynku, zakorkować mocno i odstawić w chłodne miejsce.
Po 24 godzinach napój jest gotowy.
Taki kwas w piwnicy można długo przechowywać
Przepis wg Aliny Gniewkowskiej "Współczesna Kuchnia Polska" wyd. z 1927r
 
KRUSZON Z JABŁKAMI I KIWI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 10 września 2007 18:10
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
6 owoców kiwi, duże winne jabłka, 2-3 łyżki soku z cytryny, 2,5 l lekkiego wina jabłokwego, 1/8 l dobrego winiaku, 1 butelka szampana
woda mineralna

Kiwi oraz jabłka obrać, pokroić w plastry lub kosteczki. Zalać sokiem z cytryny, winiakiem i winem jabłkowym. Odstawić na 4 godziny do przemacerowania. Dopełnić dobrze schłodzonym szampanem i (lub) wodą mineralną.
 
KRUSZON BANANOWY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 10 września 2007 18:08
Proporcje na ok. 10 szklaneczek
4 dojrzałe banany, sok z jednej cytryny lub limetki, butelka lekkiego wina brzoskwiniowego, 0,5 l soku bananowego, 1 butelka szampana, woda mineralna
Banany obrać, pokroić w plasterki, włożyć do czary przeznaczonej na kruszon i zalać sokiem z cytryny (lub limetki) oraz połową porcji wina. Odstawić na 30 min. do zmacerowania. Na krótko przed podaniem dopełnić pozostałym winem oraz szampanem. Pije się go z wodą mineralną i kostkami lodu.
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 2


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information