Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Deser
Menu Content/Inhalt
Deser
ARKAS PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
środa, 21 lutego 2007 16:45
4 szklanki śmietanki 36-procentowej, 1 laska wanilii, 3 jajka, 6 żółtek, 10 dag cukru, 3 łyżeczki cukru pudru;
DO PRZYBRANIA : konfitury lub owoce, mogą być kandyzowane albo świeże, 10 dag rodzynek, 2-3 łyżki pokrojonych w paseczki migdałów, 2 łyżeczki startej czekolady, 16-20 okrągłych biszkoptów, ewentualnie kiść winogron.

Laskę wanilii drobno pokroić. śmietankę zagotować z wanilią i ostudzić. Całe jajka i żółtka ubić z cukrem na gorącą masę. Porcjami dodawać do masy /stale mieszając/ schłodzoną śmietankę. Filiżanki opłukać zimną wodą, posypać cukrem pudrem i napełnić masą. Do brytfanny wstawić filiżanki i wlać gorącą wodę, która powinna sięgać do 1/3 wysokości filiżanek. Nakryć naczynie folią i wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Masa podczas zapiekania powinna zgęstnieć. Deser ostudzić, wyłożyć z filiżanek na okrągły półmisek, przybrać konfiturami, czekoladą i migdałami. Między porcjami rozsypać rodzynki. Półmisek obłożyć wkoło biszkoptami, ewentualnie przybrać go również winogronami. Jeżeli deseru nie daje się łatwo wyjąć z filiżanki, trzeba ją owinąć na kilka minut ścierką zanurzoną w gorącej wodzie.
Przepis z sieci

 

Poprawiony: środa, 21 lutego 2007 17:08
 
PASCHA PANI CESI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:45
1 kg niekwaśnego, tłustego twarogu, 120 g masła, 8 żółtek, 350 g cukru, po łyżce rodzynków, łuskanych orzechów włoskich, migdałów, fig, i daktyli, 2 łyżki cykaty, laska wanilii, brzoskwinie z syropu do przybrania;
Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Utrzeć w makutrze masło na pianę i stale ucierając dodawać cukier i po 1 żółtku. Do dobrze utartej masy dodawać po łyżce sera, utrzeć na jednolitą masę, na koniec dodać posiekane bakalie. Zawinąć paschę w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka, obciążyć deseczką, wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić.


 wg Czławy Kłosowskiej z Kłodzka
 
PASCHA WANILIOWA "dla synków" PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:39
1/2 kg tłustego, niekwaśnego twarogu, 6 ugotowanych na twardo żółtek, 250 g masła, 300 g cukru pudru, laska wanilii, garść migdałów, wiśnie do dekoracji;
Utrzeć na pianę cukier z masłem. Ser z żółtkami przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Zmielony ser dodawać po łyżeczce do masy maślano-cukrowej i stale ucierając wyrobić na jednolitą masę; podczas ucierania dodać sparzone, obrane i drobno posiekane migdały oraz drobno pokrajaną wanilię. Dokładnie utartą paschę zawinąć w wilgotną, lnianą ściereczkę, włożyć do sitka lub specjalnej foremki, obciążyć deseczką, wstawić na noc do lodówki.
Przed podaniem ułożyć na ozdobnej salaterce i przyozdobić.


Przepis własny
Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 21:40
 
PASCHA POMARAŃCZOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 21:33
250 g tłustego twarogu, 5 łyżek cukru, 3 łyżki masła (o temperaturze pokojowej), 5 łyżek gęstej śmietany kremówki, 70 g migdałów, po 30 g skórki pomarańczowej i rodzynków, 1 pomarańcza do dekoracji
Rodzynki umyć i namoczyć na 15 min w ciepłej wodzie, skórkę pomarańczową drobno pokroić, migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać. Ser utrzeć drewnianą łyżką na pulchną masę, dodając po łyżce masła, połączyć ze śmietaną i bakaliami, dokładnie wymieszać. Włożyć masę do wypłukanej zimną wodą miseczki, przykryć odpowiednio przyciętym płatkiem pergaminu (lub folii aluminiowej), wstawić do lodówki na 4-5 godz. do lodówki. Na godzinę przed podaniem zanurzyć miskę na kilka sekund w naczyniu z bardzo gorącą wodą, podważyć ostrym nożem brzegi i wyjąć paschę na ozdobny talerz. Ozdobić plasterkami i cząstkami pomarańczy. Przechowywać w lodówce, podawać mocno ochłodzoną.


wg Renaty Pacer, Poradnik Domowy, Wielkanoc 1996 r.
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 2 z 2


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information