MUFFINY ŚRÓDZIEMNOMORSKIE |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:16 |
250g mąki, 2 łyżki stołowe poszatkowanej bazylii (ja używam suszonej), ½ łyżeczki soli, 50g parmezanu, 1 jajko, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 szklanka mleka, 50g suszonych pomidorów (u nas, w Szwecji, można kupić suszone na słońcu), 50g poszatkowanych czarnych oliwek, 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia; Wymieszać mąkę, proszek, bazylie, sól i ser w misce. Jajko ubić lekko, dodać oliwę i mleko. Wlać do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pomidory i oliwki. Wlać do foremek. Piec 20-25 minut w 190 °C. Barbara Nalepa
|
Poprawiony: poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:21 |
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:03 |
CARROT - CREAM CHEESE MUFFINS (zdrowe i naprawdę dobre) 300g mąki, 50g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g utartej marchewki , 50g rodzynków, 50 g roztopionego masła, ½ pomarańczy, ½ szklanki mleka kwaśnego, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g tłustego twarogu (np. philadelphia), 50 g orzechów włoskich; Zmieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia w misce. Dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać. Dodać masło, sok z pomarańczy, mleko kwaśne, jajka i cynamon. Wymieszać dokładnie. Wlać do foremek, na koniec wcisnąć do ciasta kawałki sera. Na wierzch położyć połówki orzecha włoskiego albo marcepanowe marcheweczki. Piec około 30 minut w temp.175 °C. Barbara Nalepa |
Poprawiony: poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:12 |
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 01 czerwca 2009 20:59 |
(12 muffinów) Blachę do muffinów wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C/375°F. 250 ml mleka (1 szklanka), 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła, 3/4 szklanki otrębów zmieszać, odstawić na 10 minut, następnie dodać 3/4 szklanki rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów, białej mąki, 1/3 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki polskiego - 4 amerykańskiego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek wyjdzie czysty. Magdalena Bassett |
SERNIK PACYNKA czyli POLSKIE TIRAMISU |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 01 października 2007 18:33 |
2 serki "Pacynka" (po 250g, mogą być inne kremowe serki homogenizowane), 2 opakowania cukeu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1/2 l śmietanki 30 %, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1łyżeczka żelatyny, 2 paczki podłużnych biszkoptów, 3 łyżki wódki lub likieru kawowego, kakao do posypania. Ser ubić mikserem z cukrami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, dodać żelatynę. Śmietankę dodać do sera, wlać łyżkę wódki, wymieszać. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać wódkę lub likier. Maczać biszkopty w kawie, układać w podłużnym naczyniu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć 1/2 kremu, przykryć biszkoptami nasączonymi kawą i resztą kremu. Wygładzić, posypać kakao. wg Uli Andrzejewskiej z Kłodzka |
|