Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Ciasta
Menu Content/Inhalt
Ciasta
MUFFINY NA KOLACJĘ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
niedziela, 02 grudnia 2012 16:29

1 1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli i pierzu

suszona bazylia, 

2/3 szklanki maślanki

1/2 szklanki oleju

2 jajka

100g fety

2 czubate łyżki oliwek + 12 do ozdoby

tłuszcz i bułka tarta do foremek

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski, dodać, sól, pieprz, bazylię i pokrojoną w kostkę fetę.

W drugiej i misce rozmącić jajka, dodać maślankę i olej, dokładnie wymieszać.

Oliwki pokroić w duże paski (jedna na 3 części). Do mąki wlać mieszankę jajeczną, dodać oliwki, starannie wymieszać łyżką. Jeżeli za gęste - dodać maślanki lub mleka. Foremki posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Nałożyć ciasto, w każdą foremkę wetknąć całą oliwkę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut. Podawać z sokiem pomidorowym. 

 


 

 

Poprawiony: niedziela, 02 grudnia 2012 17:01
 
MUFFINY ŚRÓDZIEMNOMORSKIE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:16


250g mąki, 2 łyżki stołowe poszatkowanej bazylii (ja używam suszonej),  ½ łyżeczki soli, 50g  parmezanu, 1 jajko, 3 łyżki oliwy z oliwek,  1 szklanka mleka, 50g suszonych pomidorów (u nas, w Szwecji, można kupić suszone na słońcu), 50g poszatkowanych czarnych oliwek, 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia;
Wymieszać mąkę, proszek, bazylie, sól i ser w misce. Jajko ubić lekko, dodać oliwę i mleko. Wlać do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. Dodać pomidory i oliwki. Wlać do foremek. Piec 20-25 minut w 190 °C.
Barbara Nalepa

Poprawiony: poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:21
 
MUFFINY MARCHEWKOWE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:03

CARROT - CREAM CHEESE MUFFINS  (zdrowe i naprawdę dobre)
 300g mąki, 50g cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g utartej marchewki , 50g rodzynków, 50 g roztopionego masła, ½ pomarańczy, ½ szklanki mleka kwaśnego, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 100 g tłustego twarogu (np. philadelphia), 50 g orzechów włoskich;
Zmieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia  w misce. Dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać. Dodać masło, sok z pomarańczy, mleko kwaśne, jajka i cynamon. Wymieszać dokładnie. Wlać do foremek, na koniec wcisnąć do ciasta  kawałki sera. Na wierzch położyć połówki orzecha włoskiego albo marcepanowe marcheweczki.
Piec około 30 minut w temp.175 °C.
Barbara Nalepa

Poprawiony: poniedziałek, 01 czerwca 2009 21:12
 
MUFFINY ORZECHOWE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 01 czerwca 2009 20:59

(12 muffinów)
Blachę do muffinów wysmarować dokładnie masłem w każdym otworze i cały wierzch pomiędzy otworami. Rozgrzać piec do 190°C/375°F.
250 ml mleka (1 szklanka), 1 jajko, 2 łyżki stopionego masła, 3/4 szklanki otrębów zmieszać, odstawić na 10 minut, następnie dodać 3/4 szklanki rodzynek, nasion słonecznika, posiekanych włoskich orzechów, białej mąki, 1/3 szklanki brązowego cukru, 2 łyżeczki polskiego - 4 amerykańskiego proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody
Wymieszać, rozdzielić miedzy foremki, piec 20 minut albo aż patyczek  wyjdzie czysty.
Magdalena Bassett

 
SERNIK PACYNKA czyli POLSKIE TIRAMISU PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 01 października 2007 18:33
2 serki "Pacynka" (po 250g, mogą być inne kremowe serki homogenizowane), 2 opakowania cukeu waniliowego, 3 łyżki cukru, 1/2 l śmietanki 30 %, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1łyżeczka żelatyny, 2 paczki podłużnych biszkoptów, 3 łyżki wódki lub likieru kawowego, kakao do posypania.
Ser ubić mikserem z cukrami. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Śmietankę mocno schłodzić, ubić na sztywno, dodać żelatynę. Śmietankę dodać do sera, wlać łyżkę wódki, wymieszać.
Kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić, dodać wódkę  lub likier. Maczać biszkopty w kawie, układać w podłużnym naczyniu. Na warstwę biszkoptów wyłożyć 1/2  kremu, przykryć biszkoptami nasączonymi kawą i resztą kremu. Wygładzić, posypać kakao.
wg Uli Andrzejewskiej z Kłodzka 
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information