Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Ciasta
Menu Content/Inhalt
Ciasta
MASA TRUSKAWKOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:19

1 kostka masła (250 g), 200 g cukru pudru, 4 żółtka, 350 g dojrzałych truskawek
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, rozgnieść widelcem (nie miksować!).
Miękkie masło z cukrem pudrem utrzeć drewnianą pałką na puch. Dodawać po jednym żółtku. Na końcu dodawać po łyżce truskawek dokładnie rozcierając.
Doskonały do przekładania biszkoptowych placków.

wg Uli, Dany i Ireny z domu Chęć z Kłodzka

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 17:19
 
MIGDAŁOWY TORT BORYSA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:17

KRUCHE CIASTO : 500 g mąki, 250 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g posiekanych migdałów
KREM MIGDAŁOWY : 400g masła, 1 szklanka cukru pudru (ok. 200g), 50 g zmielonych migdałów, 100 g zmielonych ziaren sezamu, 100 g suszonych moreli,
KARMEL : 1 szklanka cukru, sok z 1 cytryny
Przygotować ciasto:
mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, migdałami, dodać zimne masło, posiekać na piasek, zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 5 porcji, 4 odłożyć do lodówki, 1 rozwałkować, włożyć do tortownicy, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec pozostałe porcje ciasta. Jeden placek przed pieczeniem pokroić radełkiem na 12 trójkątów.
Przygotować krem : sezam i migdały wsypać na blachę i zrumienić w piekarniku. Morele pokroić w cienkie paseczki. Masło utrzeć z cukrem, dodać migdały z sezamem i morele, dokładnie wymieszać.
Przygotować karmel : cukier wsypać na patelnię, dodać 3-4 łyżki wody i podgrzewać, aż cukier się zrumieni. Dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Na 4 całych plackach rozsmarować krem, ułożyć w tortownicy jeden na drugim. Na górze ułożyć trójkąty i posmarować je karmelem.
Odstawić w chłodne miejsce.

Przepis własny

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 17:17
 
MAKOWY TORT NA DZIEŃ MATKI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:16

Proporcja na dużą tortownicę - średnicy 24 cm
9 jajek, 9 łyżek grysiku (kaszy manny), 300 g maku, 450 g cukru pudru, 250 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kg winnych jabłek, 50 g rodzynek, 1 łyżka wiórków kokosowych;
1/2 l mleka do zagotowania maku, do wysmarowania formy: 1 łyżka tłuszczu, bułka tarta.
Mak zalać wrzącym mlekiem i zostawić na noc. następnie odsączyć i zmielić dwukrotnie używając gęstego sitka.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po dwa żółtka ciągle ucierając. Do pulchnej masy dodać mak, grysik i proszek do pieczenia, jeszcze chwilę ucierać, dodać rodzynki, jabłka i wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z makowym ciastem. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką.
Piec zaczynając od 100 stopni C, po 20 minutach zwiększać do 180 stopni C w ciągu 10 minut i piec jeszcze 35 - 40 minut.
Przepis wg Wandy Chęciowej z Kłodzka

Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 17:16
 
TORT NA HERBATNIKACH PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:12

175 g margaryny palmowej, 2 jajka, 150 g cukru, szczypta soli, 40 g kakao, 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy, 40 g mielonych migdałów, ok. 25 herbatników, kilka owoców w galaretce, migdałów lub innych dodatków dekoracyjnych.
Margarynę rozpuścić, następnie odstawić do wystygnięcia, aż tłuszcz będzie miał kremową konsystencję. Jajka, cukier, sól i kakao rozetrzeć na pianę i połączyć z margaryną. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy razem z migdałami. Podłużną, wysoką foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wlać do formy sporządzoną masę na wysokość ok. 1/2 cm, ułożyć warstwę herbatników, przykryć masą i tak na przemian, przy czym na wierzchu powinna wypaść warstwa masy. Wstawić formę do lodówki i wyjąć, gdy masa całkiem zgęstnieje. Wyjąć tort z formy, usunąć folię, dekoracyjnie przybrać owocami, migdałami itp.
Do momentu podania przechowywać w lodówce, następnie kroić bardzo ostrym nożem.

wg `Mojej Kuchni` DIANA nr 1/92

Poprawiony: czwartek, 13 września 2007 22:06
 
TORT IRENKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:10

CIASTO BISZKOPTOWE : 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
KREM : 1 1/2 kostki masła (35 dkg), słoiczek nutelli (200g), kieliszek spirytusu;
Ponad to : do przełożenia słoiczek kwaśnego dżemu wiśniowego; 
do nasączenia : mocna herbata z cytryną (bez cukru);
połówki orzechów włoskich do dekoracji;
Kwadratową formą (25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier puder, a następnie wszystkie żółtka. Jeszcze chwilę miksować. Wsypywać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać już tylko łyżką. Wyłożyć ciasto do formy, piec w temp. 200°C przez ok. 30 minut.
Masło zmiksować na pianę , dodawać po łyżce nutellę, na koniec wlać spirytus. Można dodać 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, nasączyć mocną herbatą z cytryną, posmarować dżemem wiśniowym i częścią kremu, przełożyć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu, udekorować połówkami orzechów włoskich.


 wg Ireny Rogowskiej z Kłodzka

Poprawiony: poniedziałek, 23 lipca 2012 16:51
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 6 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information