Wpisany przez Administrator
|
czwartek, 25 stycznia 2007 17:17 |
KRUCHE CIASTO : 500 g mąki, 250 g masła, 100 g cukru pudru, 100 g posiekanych migdałów KREM MIGDAŁOWY : 400g masła, 1 szklanka cukru pudru (ok. 200g), 50 g zmielonych migdałów, 100 g zmielonych ziaren sezamu, 100 g suszonych moreli, KARMEL : 1 szklanka cukru, sok z 1 cytryny Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem, migdałami, dodać zimne masło, posiekać na piasek, zagnieść szybko ciasto. Podzielić je na 5 porcji, 4 odłożyć do lodówki, 1 rozwałkować, włożyć do tortownicy, piec 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Tak samo upiec pozostałe porcje ciasta. Jeden placek przed pieczeniem pokroić radełkiem na 12 trójkątów. Przygotować krem : sezam i migdały wsypać na blachę i zrumienić w piekarniku. Morele pokroić w cienkie paseczki. Masło utrzeć z cukrem, dodać migdały z sezamem i morele, dokładnie wymieszać. Przygotować karmel : cukier wsypać na patelnię, dodać 3-4 łyżki wody i podgrzewać, aż cukier się zrumieni. Dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Na 4 całych plackach rozsmarować krem, ułożyć w tortownicy jeden na drugim. Na górze ułożyć trójkąty i posmarować je karmelem. Odstawić w chłodne miejsce.
Przepis własny
|
Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 17:17 |
MAKOWY TORT NA DZIEŃ MATKI |
|
|
|
Wpisany przez Administrator
|
czwartek, 25 stycznia 2007 17:16 |
Proporcja na dużą tortownicę - średnicy 24 cm 9 jajek, 9 łyżek grysiku (kaszy manny), 300 g maku, 450 g cukru pudru, 250 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 kg winnych jabłek, 50 g rodzynek, 1 łyżka wiórków kokosowych; 1/2 l mleka do zagotowania maku, do wysmarowania formy: 1 łyżka tłuszczu, bułka tarta. Mak zalać wrzącym mlekiem i zostawić na noc. następnie odsączyć i zmielić dwukrotnie używając gęstego sitka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po dwa żółtka ciągle ucierając. Do pulchnej masy dodać mak, grysik i proszek do pieczenia, jeszcze chwilę ucierać, dodać rodzynki, jabłka i wiórki kokosowe, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie wymieszać z makowym ciastem. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec zaczynając od 100 stopni C, po 20 minutach zwiększać do 180 stopni C w ciągu 10 minut i piec jeszcze 35 - 40 minut. Przepis wg Wandy Chęciowej z Kłodzka
|
Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 17:16 |
|
Wpisany przez Administrator
|
czwartek, 25 stycznia 2007 17:12 |
175 g margaryny palmowej, 2 jajka, 150 g cukru, szczypta soli, 40 g kakao, 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy, 40 g mielonych migdałów, ok. 25 herbatników, kilka owoców w galaretce, migdałów lub innych dodatków dekoracyjnych. Margarynę rozpuścić, następnie odstawić do wystygnięcia, aż tłuszcz będzie miał kremową konsystencję. Jajka, cukier, sól i kakao rozetrzeć na pianę i połączyć z margaryną. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody i dodać do masy razem z migdałami. Podłużną, wysoką foremkę wyłożyć folią aluminiową. Wlać do formy sporządzoną masę na wysokość ok. 1/2 cm, ułożyć warstwę herbatników, przykryć masą i tak na przemian, przy czym na wierzchu powinna wypaść warstwa masy. Wstawić formę do lodówki i wyjąć, gdy masa całkiem zgęstnieje. Wyjąć tort z formy, usunąć folię, dekoracyjnie przybrać owocami, migdałami itp. Do momentu podania przechowywać w lodówce, następnie kroić bardzo ostrym nożem.
wg `Mojej Kuchni` DIANA nr 1/92 |
Poprawiony: czwartek, 13 września 2007 22:06 |
Wpisany przez Administrator
|
czwartek, 25 stycznia 2007 17:10 |
CIASTO BISZKOPTOWE : 6 jajek, 1 szklanka cukru pudru, 1 1/2 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; KREM : 1 1/2 kostki masła (35 dkg), słoiczek nutelli (200g), kieliszek spirytusu; Ponad to : do przełożenia słoiczek kwaśnego dżemu wiśniowego; do nasączenia : mocna herbata z cytryną (bez cukru); połówki orzechów włoskich do dekoracji; Kwadratową formą (25x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić mikserem na sztywną pianę, dodać cukier puder, a następnie wszystkie żółtka. Jeszcze chwilę miksować. Wsypywać po trochę mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać już tylko łyżką. Wyłożyć ciasto do formy, piec w temp. 200°C przez ok. 30 minut. Masło zmiksować na pianę , dodawać po łyżce nutellę, na koniec wlać spirytus. Można dodać 2-3 łyżki posiekanych orzechów laskowych. Ciasto po ostudzeniu przekroić na pół, nasączyć mocną herbatą z cytryną, posmarować dżemem wiśniowym i częścią kremu, przełożyć drugą częścią ciasta, posmarować resztą kremu, udekorować połówkami orzechów włoskich.
wg Ireny Rogowskiej z Kłodzka
|
Poprawiony: poniedziałek, 23 lipca 2012 16:51 |
|