Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Ciasta
Menu Content/Inhalt
Ciasta
CZARNY SERNIK DLA PIOTRUSIA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:02
CIASTO: 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny (250g), 3 żółtka, 2 kopiaste łyżki kakao (50 g);
MASA SEROWA: 1 kg gładkiego sera, 2 szklanki cukru pudru, 150 g masła lub margaryny, 150 g rodzynek, 4 żółtka, 1 1/2 budyniu śmietankowego.
CIASTO
: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao, posiekać z margaryną na piasek, dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Uformować kule, odstawić do lodówki, żeby mocno stężały (można zamrozić).
MASA SEROWA : Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać żółtka i po łyżce sera (jeżeli nie mamy gładkiego sera, to trzeba przepuścić przez maszynkę do mielenia). Na końcu dodać budyń. Starannie wymieszać.
Na tortownicę zetrzeć jedną część zimnego ciasta, wyłożyć masę serową, zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 200° C  ok. 40 minut.

wg Ewy Szembel z Kłodzka
 
SERNIK Z MAKOWCEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 19:59
MASA MAKOWA: 1 szklanka maku, 125 g masła, 1/2 szklanki miodu, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA: 1 kg sera, 2 i 1/2 szklanki cukru, 8 jajek, 250 g masła, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
LUKIER: 1 szklanka cukru pudru, tabliczka czekolady, sok z 1 cytryny,
masło i bułka tarta do blachy

MASA MAKOWA: Mak zalać wrzącym mlekiem (ok. 1/2 l) i odstawić na 12 godzin. Następnie osączyć i zemleć dwa razy. Dodać miód i utrzeć.
Prostokątną blachę posmarować masłem, wysypać tartą bułką. Masło utrzeć z żółtkami, dodać mak i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek, delikatnie połączyć z masą makową. Wylać równą warstwą na blachę. Piec 15 minut w temp. 200 stopni.
MASA SEROWA: Ser zemleć, ucierać dodając po jednym żółtku. Wlać stopione i lekko przestudzone masło, wsypać proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej przesypując mąką ziemniaczaną, wymieszać. Masę wyłożyć na zapieczoną masę makową. Piec przez 35 - 40 minut w temp. 220 stopni.
LUKIER: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny, dodając go tyle, by lukier miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Czekoladę rozpuścić osobno w kąpieli wodnej.
Gorące ciasto posmarować lukrem i dekoracyjnie polać rozpuszczoną czekoladą.


wg `Mojego Gotowania` nr 11(12)
 
SERNIK MALINOWY NA ZIMNO PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 19:53
500 g sera twarogowego tłustego lub półtłustego, 250 g malin (lub truskawek) - mogą być mrożone, 1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej), 1 1/2 szklanki śmietany kremówki, 1 torebka cukru waniliowego (16 g), 100 g cukru, 1/2 cytryny, 300 g biszkoptów;
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody, niż podano na opakowaniu) i ostudzić. Ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę. Maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką, następnie połączyć z masą. Tortownicę wyłożyć biszkoptami przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6-8 godzin. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.

wg KUCHNI nr7/95
 
SERNIK BRZOSKWINIOWY NA ZIMNO PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 19:50
1 puszka brzoskwiń, 500 g tłustego sera twarogowego (lub półtłustego), 3 jajka, 50 g rodzynek, 1 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżki masła, 1 torebka galaretki owocowej, 300 g biszkoptów
Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać zmielony ser i utrzeć na gładką masę. Do masy serowej dodać połowę galaretki oraz pianę ubitą z białek, wymieszać. Pozostawić 1-2 brzoskwinie do przybrania, a resztę pokroić i dodać do masy serowej. Wymieszać.
Małą wyłożyć biszkoptami. Masę serową przełożyć do tortownicy, wierzch przybrać brzoskwiniami i rodzynkami. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 3-4 godziny.

wg KUCHNI nr 7/95
 
SERNIK BRZOSKWINIOWY PIECZONY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 19:48
Kruche ciasto na spód: 1 szklanka mąki,  4 łyżki margaryny, 4 łyżki cukru pudru,  1 gotowane żółtko;
Sernik: 50 dkg sera (ja biorę tłusty), 0,1 l śmietany,  2 łyżki cukru waniliowego, 3 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, brzoskwinie (cała duża pucha, ok. 50 dkg), 100 g cukru.

Ciasto: wszystkie składniki szybko ugnieść i do lodówki na 0.5 h.  Śmietanę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, oddzielić żółtka od  białek. Żółtka dodać do śmietany, Białka ubić na pianę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszką mamą i dodać z serem do masy, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie, ale skutecznie wymieszać. ( a i ser przez maszynkę z 2 razy przekręcić ). Piekarnik nagrzać do 200°C. kruche ciasto dać na spód tortownicy, tworząc brzegi, i podpiec 10 minut, na to rozsmarować jedna trzecią masy serowej, ułożyć brzoskwinie, i przykryć pozostałą częścią masy.  Piec 1 godzinę. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Posypać cukrem pudrem jak wystygnie.

przepis z sieci - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 7 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information