Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Ciasta
Menu Content/Inhalt
Ciasta
BABECZKI MIGDAŁOWE KREMEM PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:47
Przepis na 15 sztuk
CIASTO : 250 g mąki, 200 g masła, 150 g zmielonych migdałów, 150 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 czubate łyżki cukru waniliowego, szczypta soli;
KREM DO PIECZENIA: 250 g masła, 250 g cukru pudru, 200 g zmielonych migdałów, 2 jaja, 200 g mąki, 20 g likieru migdałowego, szczypta soli;
KREM DO DEKORACJI: 250 g masła, 2 żółtka, 200 g cukru pudru, 2 czubate łyżki cukru waniliowego , 20 g likieru migdałowego, 15 winogron

CIASTO : mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli, migdałami, posiekać z masłem na piasek, dodać żółtka, wyrobić szybko gładkie ciasto, owinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 1/2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczone foremki. Ciasto ponakłuwać i odstawić do lodówki.
KREM DO PIECZENIA : masło utrzeć na krem, dodawać cukier, migdały, całe jaja i likier, cały czas ucierając. Następnie dodawać po łyżce mąki wymieszanej z solą. Masę przełożyć do foremek z ciastem. Piekarnik nagrzać do 190`C. Babeczki piec ok. 20 minut. Po ostudzeniu wyjąć z foremek.
KREM DO DEKORACJI : masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i likierem. Z każdej babeczki odciąć wierzch. Ciasteczka ozdobić niewielką ilością kremu wyciśniętego ze szprycy z końcówką w kształcie gwiazdy, przykryć wierzchem, ozdobić winogronem.

Przepis własny
 
PRZEPIS NA DWIE BABY PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 17:36
Mam parę starych przepisów. Pochodzą one z książki zachowanej przez moją teściową: pt.: "Kucharka Szlachecka" M. z K. Marciszewskiej z roku 1893. Podaję dla ciekawostki "Przepis na dwie baby"

Wziąść mąki suchej nadeptanych trzy kwarty, zaparzyć kipiącem mlekiem półtorą kwarty, mąka ta ma być w nieckach zaparzona i roztarta warzęchą, aby nie było gruzełek; zakryć serwetą i postawić aby się poparzyła przez pół godziny. Na dwie godziny przed zaparzeniem mąki, trzeba odłączyć trzy kopy żółtek od białek do maselnicy, tę maselnicę postawić w ciepłej wodzie w ceberku a żółtka bić powoli nie raptem godzin dwie, aby się ubiły na pianę i były białe. Kiedy mące zaparzonej przejdzie pół godziny, wziąść ciasto i rozcierać aby ostygło i dobrze się roztarło, do zółtek zaś wlać drożdży gęstych białych wierzchowych filiżanek 3 i cedzić przez sitko, rozprowadzac
lejąc powoli aby klusek nie było, posypać  z wierzchu mąką i postawić nakrywszy aby zeszło w cieple; gdy mąka zupełnie rozejdzie się, brać do mieszenia, miesić powinno kobiet dwie, a kto nie ma tyle usługi, można i jednej, wsypać soli kawianych łyżeczek 3 wsypać mąki niedeptanych, tylko lekko nasypanych kwart 3 a jeżeli bardzo sucha tylko 2 i 1/2 miesić 1/2 godziny, wlać masła klarowanego letniego filiżanek 3 miesić pół godziny, wsypać cukru miałko tłuczonego przesianego filiżanek cztery, miesić pół godziny, i kto chce mieć słodszą, może wsypać cukru pół filiżanki więcej, strączko wanilji utłuczonej z cukrem, przesianej przez muślin, albo muszkatowego kwiatu lub gałki łyżeczkę kawianą pęłną, miesić pół godziny. Kto chce z szafranem, to szafran używa się tym sposobem: wziąść szafranu trzecią część z 2 łotów, ususzyć i utrzeć w moździerzu, wziąść parzonego mleka, rozprowadzić szafran i lać do ciasta, w takim razie korzenie nie sypać a lać tylko szafran i miesić pół godziny; ciasto powinno zupełnie od rąk odstawać wtedy kłaść ciasto do form  i stawiać w cieple koło pieca; ciasta powinna być czwarta część formy; jak podejdzie na dwa palce, nie pełną formę stawić ostrożnie do gorącego pieca jak na chleb i piec całą godzinę; wyjąwszy z pieca, zaraz wyjąć z formy i kłaść na poduszkę obracając ciasto aby boki nie uleżały się póki nie ostygną, formy powinny być następujące: długość t.j. wysokość 11 werszków, szerokość i objętość 15 1/2 formy najlepsze są robione z żelaznej blachy, do tych form, wkładają się z papieru zeszyte formy aby łatwiej było wyjąć, forma z blachy i papierowa powinna być wysmarowana smalcem, kto nie chce użyć blaszanej, to może klejoną z papieru ale zawsze lepiej wstawić do pieca w formach blaszanych. Wtedy palić, jak ciasto włoży się do formy, później wymieść dobrze piec i wypróbować mąką albo papierem aby się tylko rumienił; sadzając baby w piec, trzeba unikać wstrząśnienia aby nie opadły, a dla tego najlepiej robić w piekarni.

To życzę powodzenia z tym ciastem. Jakbyć potrzebował to mam jeszcze: "przepis ekonomiczny, na dwie baby lub dwa placki". Prócz tego mam jeszcze parę innych przepisów z tej książki
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - pl.rec.kuchnia
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 10 z 10


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information