Menu Content/Inhalt
Zakąski
JAJA MARYNOWANE MARMURKOWE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
piątek, 21 marca 2008 00:35
10 jajPrzykładowy obraz
ZALEWA : 5 goździków, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanka octu balsamicznego, 1 litr wody,
po 1 łyżeczce:
- anyżu
- gorczycy białej
- pieprzu czarnego ziarnistego
- pokruszonych liści laurowych 
- cynamonu w kawałkach
Ugotować jaja. Zagotować  wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Jajka odcedzić, poobtłukiwać skorupki i natychmiast włożyć do gorącej zalewy. Odstawić na 2-3 dni, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami.
Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie.
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:38
 
JAJA MARYNOWANE CZERWONE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
piątek, 21 marca 2008 00:25
10 jajPrzykładowy obraz
ZALEWA : 2 łyżeczki soli,  2 szklanki czerwonego wina, 2 szklanki wody wody, 1 łyżeczka pieprzu kolorowego, czerwona cebula, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka białej gorczycy
Zagotować wodę, dodać wino, sól, pieprz, wymieszać. Jajka ugotować na twardo, poobierać ze skorupek i natychmiast włożyć do gorącej zalewy przekładając krążkami cebuli, czosnkiem. Na koniec wsypać łyżeczkę gorczycy. Odstawić na kilka godzin, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami.
Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju. Jest znakomitą ozdobą stołu szwedzkiego.
 
JAJA MARYNOWANE WARZYWNE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
piątek, 21 marca 2008 00:14
10 jajPrzykładowy obraz
ZALEWA : 2 łyżeczki soli,  2 szklanki octu winnego, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
kilka gałązek natki, 3-4 małe czerwone strączki chili, 3-4 ząbki czosnku, kilka malutkuch kiełbasek, czerwona cebula
Zagotować wodę, dodać ocet, sól, pieprz, wymieszać. Cebulę pokroić w talarki. Jajka ugotować na twardo, poobierać ze skorupek i natychmiast włożyć do gorącej zalewy przekładając kiełbaskami, chili, plastrami cebuli, czosnkiem i gałązkami natki. Odstawić na kilka godzin, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami.
Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju.
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:28
 
JAJA MARYNOWANE ZIELONE PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 20 marca 2008 23:56
10 jajPrzykładowy obraz
ZALEWA : 2 łyżeczki soli,  2 szklanki octu winnego, 1/2 litra wody, 1 łyżeczka pieprzu zielonego, kilka świeżych liści laurowych, 2-3 gałązki rozmarynu, 2-3 gałązki świeżego koperku.
Zagotować 1/2 litra wody, dodać ocet, sól, pieprz, wymieszać. Jajka ugotować na twardo, poobierać ze skorupek i natychmiast włożyć do gorącej zalewy przekładając listkami laurowymi, gałązkami koperku i rozmarynu. Odstawić na kilka godzin, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami.
Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie. 
 
 
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:19
 
PASTA RYBNA Z PAPRYKĄ PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
czwartek, 06 września 2007 19:53
Puszka ryby w oleju, mała cebula, po pół strąka żółtej i czerwonej papryki, kilka rzodkiewek, łyżeczka posiekanej natki pietruszki
Rybę przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Cebulę, paprykę oraz rzodkiewki oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą, pietruszką i przyprawić do smaku. Podawać do bagietki.
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 3


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information