JAJA MARYNOWANE MARMURKOWE |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
piątek, 21 marca 2008 00:35 |
10 jaj ZALEWA : 5 goździków, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanka octu balsamicznego, 1 litr wody, po 1 łyżeczce: - anyżu - gorczycy białej - pieprzu czarnego ziarnistego - pokruszonych liści laurowych - cynamonu w kawałkach Ugotować jaja. Zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Jajka odcedzić, poobtłukiwać skorupki i natychmiast włożyć do gorącej zalewy. Odstawić na 2-3 dni, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie. |
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:38 |
|
Wpisany przez Dana
|
piątek, 21 marca 2008 00:25 |
10 jaj ZALEWA : 2 łyżeczki soli, 2 szklanki czerwonego wina, 2 szklanki wody wody, 1 łyżeczka pieprzu kolorowego, czerwona cebula, 2-3 ząbki czosnku, łyżeczka białej gorczycy
Zagotować wodę, dodać wino, sól, pieprz, wymieszać. Jajka ugotować na twardo, poobierać ze skorupek i natychmiast włożyć do gorącej zalewy przekładając krążkami cebuli, czosnkiem. Na koniec wsypać łyżeczkę gorczycy. Odstawić na kilka godzin, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju. Jest znakomitą ozdobą stołu szwedzkiego.
|
Wpisany przez Dana
|
piątek, 21 marca 2008 00:14 |
10 jaj ZALEWA : 2 łyżeczki soli, 2 szklanki octu winnego, 2 szklanki wody, 1 łyżeczka pieprzu czarnego, kilka gałązek natki, 3-4 małe czerwone strączki chili, 3-4 ząbki czosnku, kilka malutkuch kiełbasek, czerwona cebula
Zagotować wodę, dodać ocet, sól, pieprz, wymieszać. Cebulę pokroić w talarki. Jajka ugotować na twardo, poobierać ze skorupek i natychmiast włożyć do gorącej zalewy przekładając kiełbaskami, chili, plastrami cebuli, czosnkiem i gałązkami natki. Odstawić na kilka godzin, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju. |
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:28 |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 20 marca 2008 23:56 |
10 jaj ZALEWA : 2 łyżeczki soli, 2 szklanki octu winnego, 1/2 litra wody, 1 łyżeczka pieprzu zielonego, kilka świeżych liści laurowych, 2-3 gałązki rozmarynu, 2-3 gałązki świeżego koperku.
Zagotować 1/2 litra wody, dodać ocet, sól, pieprz, wymieszać. Jajka ugotować na twardo, poobierać ze skorupek i natychmiast włożyć do gorącej zalewy przekładając listkami laurowymi, gałązkami koperku i rozmarynu. Odstawić na kilka godzin, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie. |
Poprawiony: piątek, 21 marca 2008 00:19 |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 06 września 2007 19:53 |
Puszka ryby w oleju, mała cebula, po pół strąka żółtej i czerwonej papryki, kilka rzodkiewek, łyżeczka posiekanej natki pietruszki Rybę przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Cebulę, paprykę oraz rzodkiewki oczyścić, pokroić w kostkę, wymieszać z rybą, pietruszką i przyprawić do smaku. Podawać do bagietki. |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>
|
Strona 1 z 3 |