JAJA MARMURKOWE MARYNOWANE |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 04 września 2007 16:25 |
10 jaj ZALEWA : 5 goździków, 2 łyżeczki soli, 1/2 szklanka octu balsamicznego, 1 litr wody, po 1 łyżeczce: - anyżu - gorczycy białej - pieprzu czarnego ziarnistego - pokruszonych liści laurowych - cynamonu w kawałkach Ugotować jaja. Zagotować wodę, dodać wszystkie przyprawy, wymieszać. Jajka odcedzić, poobtłukiwać skorupki i natychmiast włożyć do gorącej zalewy. Odstawić na 2-3 dni, żeby dobrze przeszły aromatem. Podawać z zimnymi sosami. Bardzo dekoracyjnie wygląda ta marynata w szklanym słoju podana na stół ze szczypcami do wyławiania jaj. Robię ją na wiejskie wieczorki w ogrodzie. |
Poprawiony: niedziela, 07 grudnia 2008 20:18 |
|
PASTA DO CHLEBA - KOLOROWA |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 19 marca 2007 09:54 |
30 dag żółtego sera, 10 dag chudej wędliny, 2 jaja ugotowane na twardo, ogórek konserwowy, kilka rzodkiewek, pół strąka papryki konserwowej, łyżka posiekanych kiełków pszenicy, 2 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wędlinę drobno posiekać, jaja pokroić i rozetrzeć widelcem. Ogórek, rzodkiewki i paprykę drobniutko pokroić. Wszystkie składniki starannie wymieszać lub zmiksować, dodać przyprawy, roztarty czosnek i tyle majonezu, by pasta miała odpowiednią konsystencję. Kanapki ozdobić ogórkiem i rzodkiewką.
|
PASTA DO CHLEBA Z AWOKADO |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 19 marca 2007 09:37 |
1 awokado, pół szklanki ziaren sezamowych (albo tahini gotowe), łyżeczka soku z cytryny, sól kamienna Awokado pozbawić skóry, miąższ rozgnieść dokładnie, sezam uprażyć na suchej patelni do momentu kiedy zaczyna czuć się aromat (mmm...), zmielić w młynku (oj, może być problem...) doprawić sokiem cytrynowym i solą. Smaczne z pomidorem i ogóreczkiem kiszonym na razowcu. Przepis z sieci
|
PASTA DO CHLEBA Z SOCZEWICY |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
poniedziałek, 19 marca 2007 09:26 |
1 szklanka zielonej soczewicy, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 3-6 ząbków czosnku (zależnie od upodobań), 6 łyżek oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, pieprz, bazylia, tymianek, zależnie od upodobań, chleb najlepiej pełnoziarnisty Wypłukaną soczewicę zalać 2-ma szklankami wody i gotować do niemal całkowitego wygotowania wody (ok. 40 minut). Na 3-5 minut przed zakończeniem gotowania dodać mąkę kukurydzianą. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie posiekać czosnek. Do wystudzonej soczewicy dodać czosnek, olej roślinny, sos sojowy, pieprz i przyprawy. Całość wymieszać i rozgnieść widelcem (część ziaren soczewicy może pozostać nie rozgnieciona). Dobrze smakuje z pokrojonym pomidorem, lub surówką z pomidorów. Gandalf (AB) - przepis z sieci
|
Poprawiony: czwartek, 06 września 2007 18:56 |
Wpisany przez Administrator
|
niedziela, 21 stycznia 2007 22:48 |
4 całe jajka, szczypta soli i pieprzu, 4 łyżki mąki, masło, grzyby 4 całe jajka ubić do spienienia, dodać szczyptę soli i pieprzu oraz 4 łyżki mąki i ubijać dalej na gładką, płynną masę. Na podłużnej blaszce roztapić i rozgrzać masło, wylać przygotowane ciasto, wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-30 min. Upieczone ciasto pokryć uduszonymi na gęsto grzybami, zwinąć w rulon, kroić skośne plastry. Podawać można na przystawkę lub jako garnitur do półmiska z pieczystym.
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
- przepis z sieci |
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 16:37 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>
|
Strona 3 z 3 |