Zakąski
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 06 września 2007 19:33 |
Przepis na 8 porcji 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 8 marynowanych grzybków, 8 żółtek, oliwa, maggi, sól, pieprz Mięso dokładnie opłukać, oczyścić z błon, przepuścić przez maszynkę. Z mięsa uformować małe befsztyczki, w każdym zrobić wgłębienie, do środka którego włożyć surowe żółtko. Ułożyć na półmisku na liściach sałaty. Cebulę, korniszony, grzybki pokroić w bardzo drobną kosteczkę, podawać każde w osobnej miseczce. Na stół podać oliwę, maggi w płynie, sól, pieprz - każdy przyprawi sobie sam. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem z masłem wg Basi Stopińskiej z Kłodzka |
|
SZYNKOWE SAKIEWKI Z SAŁATKĄ KORNISZONOWĄ |
|
|
|
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 06 września 2007 19:30 |
Przepis na 6 porcji 12 dużych plastrów gotowanej szynki, 6 jaj, 1 por, 6 malutkich korniszonów, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz Jaja ugotować na twardo, ostudzić, obrać, pokroić na połowy. Białą część pora dokładnie umyć i pokroić na cieniutkie półplasterki, korniszony - w plasterki. Majonez wymieszać z jogurtem i z pokrojonymi warzywami. Doprawić solą i pieprzem. Na plaster szynki położyć połówkę jajka, łyżkę sałatki założyć brzegi na górze i spiąć wykałaczką, a jeszcze lepiej cawiązać szczypiorkiem. Układać na liściach sałaty. wg Ireny Rogowskiej-Chęć z Kłodzka |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 06 września 2007 19:26 |
1/4 l białego wina, 1 łyżeczka granulowanego bulionu, 1 mała cebula, 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu, 8 łyżeczek żelatyny, ocet, sól, 3 puszki tuńczyka w jarzynach, 1 jajko na twardo, 1 pomidor Połączyć wino, 1/8 l wody, bulion, obraną i pokrojoną w krążki cebulę oaz ziarenka pieprzu. Całość zagotować. Po 5 minutach przecedzić przez papierowy filtr. Żelatynę namoczyć, wycisnąć i rozpuścić w przecedzonej mieszance. Całość doprawić solą i octem. Wlać do formy przepłukanej zimną wodą, napełniając formę na wysokość 1/2 cm. Pozostawić do zastygnięcia. Na zastygniętej galarecie ułożyć plasterki jaja i pomidora. Mięso z tuńczyka z jarzynami wyjąć z puszek, osączyć i wraz z ugotowanymi krążkami cebuli ułożyć na galarecie. Zalać pozostałą porcją płynu i na kilka godzin pozostawić do zastygnięcia. Przed podaniem wyjąć z formy. Takie danie wygląda szczególnie atrakcyjnie, gdy do przyrządzenia go użyje się formy w kształcie ryby.
|
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 06 września 2007 19:18 |
Składniki na ok. 20 sztuk Ciasto: 30 g masła, 75 g mąki, sól, 2-3 jaja ( w zależności od wielkości) Na nadzienie: 4 jaja, 1/2 kostki masła, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz cayenne, 1 "grządka" rzeżuchy Przygotować ciasto: w garnku zagotować 1/8 l wody z masłem i szczyptą soli, mieszać, dopóki tłuszcz się nie rozpuści. Następnie na raz wsypać całą porcję mąki i mieszać tak długo, aż utworzy się jedna kluska, a na spodzie garnka powstanie cienka, biała warstwa. Garnek zdjąć z kuchenki i do gorącego ciasta dodać jajo, zmiksować. Po ostudzeniu dodać kolejne jaja, chwilę miksować. Powinno powstać błyszczące, trudne do rozerwania ciasto. Odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temp. 200 °C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprycki nakładać kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec ok. 12 - 15 minut na złoty kolor. Ptysie zdjąć z blachy, natychmiast przeciąć ostrym nożykiem i pozostawić do ostygnięcia. Jaja na nadzienie ugotować na twardo, spłukać zimną wodą, obrać i pokroić na plasterki. Masło wymieszać z przecierem pomidorowym, przyprawić na ostro solą, pieprzem i nałożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Na każdej dolnej połówce ptysia położyć plasterek jajka, wycisnąć kleks masła pomidorowego. Ozdobić pęczkiem rzeżuchy. Górne połówki ptysiów nałożyć na bakier, ułożyć na półmisku i zaraz podawać, ponieważ ciasto dosyć szybko namaka. Przepis własny |
Wpisany przez Dana
|
czwartek, 06 września 2007 19:11 |
250 g kiełbasy cienkiej, 1 kg ziemniaków, 1 marchewka (większa), 1 cebula (duża), 1 kostka bulionu drobiowego, 100 g sera żółtego, sól, pieprz kajeński, majeranek, pieprz ziołowy, olej, 2 łyżki przecieru pomidorowego Na rozgrzanym oleju przysmażamy kiełbasę, pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki i na końcu drobno posiekaną cebulę. Przyprawiamy, pieprzem kajeńskim, majerankiem, pieprzem ziołowym. Zalewamy bulionem z jednej kostki, chwilę dusimy. Przekładamy do rondla, dodając ziemniaki pokrojone w słupki (jak na frytki). Uzupełniamy wodą taką ilością, aby przykryło ziemniaki. Solimy. W chwili gdy ziemniaki będą miękkie, ale nie rozgotowane, dodajemy przecier pomidorowy. Podajemy w miseczkach posypując tartym żółtym serem. Być może spotkała się Pani z podobną potrawą, ta jednak jest mojego autorstwa, wymyślona w dniu kiedy nie bardzo miałem co wrzucić do garnka i zjeść pysznie i tanio. Pozdrawiam i smacznego Antoni Lewicki - przepis z sieci |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 3 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 27 gości
|