Deprecated: Function split() is deprecated in /home/dana/domains/kuchnia.com.pl/public_html/templates/madeyourweb/index.php on line 3
Sałatki
Menu Content/Inhalt
Sałatki
ŚLEDZIOWA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 22:28
4 ziemniaki, 2 kiszone ogórki, 3-4 płaty śledziowe marynowane, duża cebula, 1/2 szklanki mrożonegoPrzykładowy obraz zielonego groszku
1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki jogurtu, łyżeczka ostrej musztardy, pęczek natki, sól, pieprz, kilka listków kolendry
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w półtalarki. Mrożony groszek ugotować krótko w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić. Osączone z marynaty śledzie pokroić w paski.
Majonez wymieszać z jogurtem, posiekaną natką, kolendrą i ostrą musztardą. Wymieszać wszystkie składniki sałatki i sosu, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
 
MAŁŻE I KALMARY AJSCHYLOSA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 22:14
Zakładam, że małże i kalmary są marynowane!
Odsącz dokładnie z tego badziewia, w którym się moczyły. Włóż do miseczki, dodaj parę ciemnych oliwek, kilka wiórków marchewki i selera naciowego, możesz dodać parę listków szałwi, (możesz dodać ząbek czosnku pokrojony w talarki), posyp trochę czarnym pieprzem, skrop cytryną, polej dobrą ciemnozieloną oliwa grand extra vergine i wcinaj stary, aż się uszy trzęsą, zagryzając świeżą bagietką.
Uwaga: dobrze jest trochę wiórków marchewki i selera naciowego (taki o aromacie anyżku) wcześniej skropić cytryną i zalać oliwa), a potem tego użyć do sałatki.
Ja umiem rano zjeść 1 kg takiej sałatki ;-)))
Na zdrowie.
P.S. U nas w Warszawie w Carefour sprzedają nie tylko małże i kalmary, ale również ośmiorniczki, mątwy i krewetki, często kupuję po parę deko tego, mieszam i jem.

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z pl.rec.kuchnia
 
WARZYWNA GALARETA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 22:07
3 małe pomidory, 3 małe rzodkiewki, 3 jajka ugotowane na twardo, 800 g ugotowanych warzywPrzykładowy obraz (marchewka, groszek, kukurydza, czerwona fasola), odrobina oleju, 5 łyżeczek żelatyny, 250 g majonezu, 2 łyżki soku cytrynowego, pieprz, sól, szczypta cukru, rzeżucha do przybrania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki po umyciu i osuszeniu pokroić w plastry. Jaja obrać i przekroić wzdłuż na połówki. Warzywa ugotować, osączyć, odłożyć 2 łyżki wywaru, ostudzić.
Miskę wysmarować olejem i dekoracyjnie przybrać ćwiartkami pomidorów, połówkami jaj, plasterkami rzodkiewki.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, po 10 minutach odcisnąć i roztopić w łyżce wody na małym ogniu. Dodać ją do majonezu i wymieszać z 2 łyżkami wywaru, sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Połowę majonezu wyłożyć ostrożnie na jajka, rzodkiewki i pomidory. Pozostałą jego część wymieszać z warzywami i wyłożyć do miski. Odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aż stężeje. Krótko przed podaniem przełożyć na półmisek i przybrać rzeżuchą.
Przepis własny wg wycinka ze starej gazety
 
DLA WITKA MIKICIUKA PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 22:01
z serdecznym podziękowaniem - Witek wie za co!!!
ok. 1 kg młodych ziemniaków, po 1 pęczku dymki i młodej marchewki, 2 ogórki małosolne, po 1 łyżce posiekanych ziół : pietruszki, koperku, bazylii, 3-4 jajka, szklanka majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 2 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz;

Ziemniaki wyszorować, ugotować w "mundurkach", obrać, ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Marchewkę oczyścić, ugotować na pómiękko, ostudzić. Ogórki, jajka i ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę - w plastry, dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Majonez, jogurt i keczup wymieszać.
Wszystkie składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przed podaniem udekorować liśćmi sałaty (lodowa, lollo rosso) i cząstkami pomidora.
Przepis własny
 
Z RÓŻNYMI KIEŁKAMI PDF Drukuj Email
Wpisany przez Dana   
wtorek, 04 września 2007 21:56
Pudełko (100 g) różnych kiełków, po 1 puszce (200 g) kukurydzy i czerwonej fasoli w zalewie, 1 nieduży ogórek sałatkowy, 200 g sera żółtego, 1/2 główki kapusty pekińskiej,
Sos vinegrette: 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny, sól, pieprz, cukier, łyżka przegotowanej wody

SOS: Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do małego słoiczka z zakrętką (np. po małych dżemach czy przecierach pomidorowych). Po szczelnym zakręceniu wstrząsnąć kilkakrotnie słoiczkiem.
Ser i ogórka pokroić w kostkę (kawałek ogórka zostawić do dekoracji). Kukurydzę i fasolę osączyć z zalewy. Kapustę cienko posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce, polać sosem, odstawić na ok. 1 godzinę. Przełożyć na podłużną salaterkę, udekorować cząstkami zielonego ogórka.
wg Ireny Rogowskiej-Chęć z Kłodzka
 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>

Strona 1 z 2


Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information