Sałatki
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 04 września 2007 21:22 |
6 dużych kartofli, 1 duży seler, 1 cebula, SOS : 1 gotowane żółtko, łyżeczka cukru, łyżeczka musztardy, 3 - 4 łyżki śmietany, łyżka octu winnego (albo soku z cytryny). Seler i ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Obrać ze skórki, ostudzić, pokrajać w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Przygotować sos : żółtka utrzeć drewnianą łyżką, dodać szczyptę soli i po kolei resztę ingrediencji. Dobrze utrzeć, polać tym sosem pokrojone jarzyny. Podawać do pieczeni cielęcej w sosie tatarskim lub do sztuki mięsa. Przepis własny |
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 21:41 |
|
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 04 września 2007 20:52 |
2 nieduże selery, 1 por, sól, pieprz, ocet, oliwa Selery obrać, sparzyć wrzątkiem. Por przekroić na wzdłuż na pół, dokładnie umyć. Selery i pora poszatkować bardzo cienko, posolić, doprawić pieprzem, octem i oliwą. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Ze starego kalendarza |
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 21:42 |
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 04 września 2007 20:50 |
Kapusta pekińska, 2 kwaśne jabłka, majonez, musztarda, uprażone ziarnka sezamu, posiekane orzechy włoskie Kapustę drobno poszatkować, jabłka zetrzeć na grubej tarce. Majonez doprawić niewielką ilością musztardy, wymieszać z kapustą i jabłkami, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać sezamem i orzechami. Ze starego kalendarza |
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 21:43 |
|
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 04 września 2007 20:47 |
1 puszka kukurydzy, 2 strąki papryki (czerwonej i zielonej), 1 świeży ogórek, szczypiorek SOS : 2 łyżki octu, 6 łyżek oleju, 2 łyżki keczupu, sól, pieprz, sos Tabasco do smaku Paprykę i ogórka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Dodać osączoną kukurydzę, dokładnie wymieszać. Przygotować sos: olej utrzeć z octem, dodać keczup, przyprawić solą, pieprzem i sosem Tabasco. Polać tym warzywa, dobrze wymieszać, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Ze starego kalendarza |
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 21:43 |
Wpisany przez Dana
|
wtorek, 04 września 2007 20:43 |
250 g makaronu (kolanka, rurki), 1/2 opakowania (250 g) mrożonej marchewki z groszkiem, 200 g kiełbasy (drobiowa, mortadela, parówkowa), 1 ogórek kiszony (może być małosolny), 1 nieduża cebula, po 1 niedużym strąku papryki zielonej i czerwonej, 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, po 1 łyżce posiekanego koperku i natki pietruszki, sól, pieprz Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Marchewkę z groszkiem ugotować 3-4 minuty w osolonym wrzątku. Ostudzić. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plastry ok. 1/2 cm grubości, a następnie w paski 2-3 cm długie. Ogórek pokroić podobnie jak kiełbasę, ale cieniej. Cebulę pokroić w krążki.Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Majonez połączyć z jogurtem, wymieszać z makaronem, kiełbasą, warzywami i zieleniną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Podawać ozdobioną ósemkami jajek i pomidorów. Przepis własny wg wycinka ze starej gazety |
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 21:41 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 następna > ostatnia >>
|
Strona 2 z 2 |
Głodomory
Naszą witrynę przegląda teraz 10 gości
|