MYŚLIWSKA Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 28 marca 2007 21:42
Na tę zupę używa się przednią część i udko zajęcze lub sarnie.
2 przodki zajęcze albo 300-400 g sarniny, łyżka masła, 1 cebula, 2-3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por, 2-3 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/2 szklanki białego wina, 2 żółtka, 1/4 l słodkiej śmietanki, sól, pieprz;Mięso pokrajać w kawałki i dusić w rondlu z  łyżką masła i cebulą. Nastepnie dodać oczyszczoną włoszczyznę i przyprawy. Podczas duszenia skrapiać wodą, aby mięso się nie przypaliło. Gdy mięso stanie się miękkie, obrać je czysto z kości, zemleć na maszynce i przetrzeć przez sito. Kości włożyć na powrót do rondla i wygotować je z włoszczyzną w 1 1/4 l wody<. Rozprowadzić przetarte mięso wywarem z warzyw i kości, dodać 1/2 szklanki białego wina i zagotować wszystko razem. 2 żółtka, połączyć z 1/4 l słodkiej śmietanki, dokładnie wymieszać i zalać wrzącą zupę, ale już nie gotować (wlać wprost do wazy lub na talerze); osobno podać grzanki.
wg Stefana Kuczyńskiego
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information