PIEROGI - ORGANIZACJA PRACY |
Wpisany przez Dana | |
wtorek, 11 września 2007 08:15 | |
CIASTO: 3 szklanki mąki, ok. 1 szklanki wody, szczypta soli proporcja na ok. 50 pierogów przygotować nadzienie wg przepisu w szerokim, niewysokim garnku postawić wodę do gotowania pierogów wsypać mąkę do miski, zrobić dołek, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto;
rozwałkowywać partiami, podsypując mało mąki; z ciasta wyciąć krążki (szklanką), rozmieszczając je jak najbliżej siebie; ścinki zebrać, zagnieść powtórnie; na wszystkie krążki nałożyć nadzienie; zlepiać pierogi, uważając aby nadzienie nie dostało się pomiędzy brzegi; układać na ściereczce; ze ścinków przyrządzić resztę pierogów; roztopić tłuszcz przewidziany w przepisie do polania pierogów; ugotować pierogi, wybrać łyżką cedzakową; ułożyć na półmisku, polać tłuszczem, nakryć, postawić na naczyniu z gorącą wodą lub natychmiast podawać.
|
|
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:28 |