TARTA CEBULOWA EWINA Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 14 lutego 2007 16:49
Danie podstawowe dla 4-6 osób
800 g cebuli, 200 g szynki gotowanej lub surowej wędzonej, 4 jajka, 1/4 l gęstej śmietany, pęczek pietruszki i szczypiorku (właściwie : ciboulette, zwana chyba "dzikim czosnkiem), sól, pieprz, gałka muszkatołowa;
paczka (400 g) kruchego ciasta gotowego
(lub zrobić samemu : 250 g mąki, 125 g margaryny, sól, trochę wody : wszystko posiekać, szybko wyrobić i schłodzić w lodowce przez 30 min.)

Wykonanie :
Posiekać cebulę i szynkę. Cebulę lekko przesmażyć (nie złocić). Wymieszać przesmażoną cebule z szynka, jajkami rozmąconymi ze śmietaną, dodać sól, pieprz, gałkę i posiekana zieleninę. Ciasto rozwałkować i wylepić nim formę z podniesionymi brzegami. Wlać przygotowaną masę i piec 25-30 min. w średnio gorącym piekarniku.
Osobiście podaje tę tartę z sałatką z pomidorów.

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. - przepis z pl.rec.kuchnia
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:38
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information