BLINY ZE ŚLEDZIEM |
Wpisany przez Dana | |
czwartek, 01 marca 2007 20:06 | |
Przepis pani Neli Rubinstein na 36 blinów o średnicy ok. 11 cm
Rozczyn: 15 g drożdży, odrobina soli, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 szklanki letniej wody. Ciasto: 4 jajka, osobno białka i żółtka, 2 szklanki mąki pszennej (Pani Nela nie przepada za blinami gryczanymi, gdyż jej zdaniem mają one zbyt zdecydowany smak. Natomiast ja robiłam bliny zarówno z mąki pszennej, jak i z mąki pszennej zmieszanej pół na pół z mąką gryczaną, i obie te odmiany są równie dobre. Zatem można wziąć 1 szklankę mąki pszennej i 1 szklankę mąki gryczanej), 1,5 szklanki letniego mleka, 6 łyżek stopionego masła, 1 łyżeczka cukru, 1/4 łyżeczki soli. Drożdże, cukier i sól umieścić w małej miseczce, rozpuścić w ciepłej wodzie i odstawić na około 10 minut. W tym czasie wsypać mąkę do dużej miski, zalać mlekiem, dobrze wymieszać. Dodać żółtka, masło, cukier oraz 'burzący się' rozczyn. Ubić pianę z białek, połączyć z dokładnie wymieszanym ciastem. Należy to zrobić szczególnie starannie, aby ciasto uzyskało jednolitą konsystencję bez białych 'chmurek'. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Na lekko nasmarowaną masłem patelenkę kłaść po mniej więcej dwie łyżki stołowe ciasta i smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż bliny się zrumienią. Podawać gorące, z kwaśną śmietaną, roztopionym masłem, kawiorem lub pastą ze śledzia (jedno nie wyklucza drugiego). Pastę ze śledzia się przygotowuje bardzo prosto: solonego, wymoczonego śledzia należy przepuścić przez maszynkę, wymieszać z dwoma posiekanymi jajkami na twardo i drobno posiekaną cebulką, doprawić pieprzem, i ewentualnie dosolić. Ja czasem robię też masło łososiowe : masło roztarte z drobno posiekanym wędzonym łososiem, przyprawione sokiem cytrynowym. Również dobrze smakuje z blinami. Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
|
|
Poprawiony: wtorek, 11 września 2007 08:32 |