KACZKA W ZŁOTYM SOSIE Drukuj
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 10 września 2007 21:51
Kaczka, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, biała część pora 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
NA SOS: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, szklanka rosołu z kaczki, ocet , cukier na karmel, kilka korniszonów, kilka rydzów marynowanych
Kaczkę oczyścić i krótko gotować z włoszczyzną,  listkami laurowymi i zielem angielskim.
Sos przygotować w następujący sposób: 1 łyżkę masła zrumienić z 1 łyżką mąki, rozprowadzić rosołem z kaczki, dodać trochę octu, cukru do smaku i tyle karmelu, aby sos nabrał złotego koloru. Następnie przecedzić sos przez sitko, dodać parę korniszonów, parę rydzów marynowanych pokrajanych w plasterki i zagotować razem.
Kaczkę podzielić na części, ułożyć na półmisku i suto polać sosem.
wg Stefana Kuczyńskiego
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information