KIESZONKI Z VALBONE BLEU Drukuj
Wpisany przez Dana   
poniedziałek, 10 września 2007 21:32
Parę listków świeżego szpinaku, filety z piersi kurczaka i serek Valbone Bleu, ząbek czosnku, plasterki wędzonego boczku, sól, pieprz, 
do smażenia : masło z oliwą z oliwek, suszona szałwia
Taki obiadek sobie dziś wymyśliłam - okazało się, że całkiem niezłą intuicję kulinarną mam ;-) A było to tak:
Zostało mi parę listków świeżego szpinaku, miałam w domu filety z piersi kurczaka i serek Valbone Bleu. 
Szpinak podsmażyłam na maśle z dodatkiem ząbka czosnku. Ser pokroiłam w niezbyt grube plastry. Z piersi odcięłam te
boczne skrzydełka (Amerykanie je chyba polędwiczkami nazywają) i ostrym nożem nacięłam wzdłuż tworząc takie niezbyt duże kieszonki. Mięso posoliłam, posypałam pieprzem i odstawiłam na jakieś 15 minut. Następnie kieszonki napełniłam odciśniętym szpinakiem i dołożyłam po plasterku Valbone Bleu. Żeby wszystko nie wypłynęło podczas smażenia owinęłam piersi dość ciasno cienkimi plasterkami wędzonego boczku. To był najtrudniejszy punkt programu, bo nie udało mi się kupić już pokrojonego w plasterki boczku, tylko kawałek, a krojenie takiego świeżego boczku w cieniutkie i długie plastry jest diabelnie trudne. Tam gdzie plasterki okazały się za krótkie owinęłam cala pierś jeszcze nitka zasznurowując ją "na gorsecik". Na patelni rozpuściłam masło z łyżką oliwy z oliwek, wsypałam do tego szczyptę suszonej szałwi i ułożyłam piersi. Smażyły się do czasu, gdy mięso straciło surowość, ser się roztopił a boczek cudnie przypiekł (jakieś 20 minut na średnim ogniu). Następnie usunęłam nitki, ułożyłam piersi na talerzu, do tego podałam pilaw i sałatkę z pomidorów. Mój Osobisty Narzeczony orzekł, że potrawa kwalifikuje sie na powtórkę - a to już wiele - on niewiele potraw chce jeść więcej niż jeden raz :-)
A jutro wreszcie po roku czekania na sezon zielone szparagi z pieczarkami w kremie estragonowym z penne.
Mniam :-)
Herbatka
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information