WOŁOWINA NA ŚWIĘTEGO PATRYKA Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 06 września 2007 21:53
Podam przepis na mięso, które w USA serwuje się 17 marca na dzień św. Patryka, patrona Irlandii.
Bierzemy ładny kawałek mięsa wołowego, tu nazywa się to beef briskiet... jak jest to po polsku nie wiem, wygląda to mięso jak plaski prostokąt grubości ok.3-7 cm z tłuszczem na jednej stronie. Ale może być i inny ładny kawałek wołowiny. Gotujemy to w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka , ziaren pieprzu, ziaren gorczycy i jedna czy dwoma cebulami. Gdy jest na pół miękkie dodajemy obrana i pokrojona w ukośne kawałki marchewkę, gdy już mu niemało co brakuje pokrojona w ćwiartki kapustę, można obwiązać ją sznurkiem, żeby się nie rozwaliła, i całe, obrane ziemniaki. Wyjmujemy mięsko, kroimy w plastry w poprzek włókien, układamy na półmisku obłożone marchewka, ćwiartkami kapusty i ugotowanymi ale nie rozgotowanymi kartofelkami w całość. Do tego może być podany chrzan czy musztarda. Mamy za jednym zamachem całe gotowe danie. Wywar można użyć na jakąś zupę. 
Smacznego, Felix
Poprawiony: poniedziałek, 23 lipca 2012 17:03
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information