ŚLEDZIE PO JURSZCZYŃSKU Drukuj
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 20:08
czas przygotowania : 5 minut
paczka (300-500 g) filetów śledziowych w oleju, 1-2 cebule, oliwki, pieprz, 2 listki bobkowe, zioła prowansalskie, olej roślinny, może też być ząbek czosnku lub wymiennie świeża lub konserwowa papryka dla smakoszy,
butelka piwa do popicia.

Śledzie pokroić na dowolne kawałki, dodać pokrojoną cebulę, całe oliwki, listki bobkowe, posypać pieprzem i - nie żałując - ziołami prowansalskimi. Wszystko to zalać olejem i zostawić w temperaturze pokojowej na 1-2 godziny, aby śledzie przesiąkły cebulą, po czym wstawić do lodówki. Spożywać schłodzone, koniecznie popijając piwem, inaczej po posiłku będziemy musieli wypić wiadro wody!.
wg Jana Kowalskiego - przepis z sieci
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information