SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ YVONNE |
Wpisany przez Dana | |||
sobota, 03 lutego 2007 22:10 | |||
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji. W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej) YVONNE (koleżanka) 4 filety solone śledziowe, ZALEWA: 0,5 szklanki soku z pomarańczy, 3-4 łyżki octu 24%, 0,5 szklanki cukru, 3 łyżki miodu, 0,5 szklanki wody; starta skórka z pomarańczy, 1 drobno pokrojona cebulka Zagotować zalewę, ostudzić. Pokroić śledzia na kawałki. W słoiku ułożyć śledzia, cebulkę i skórkę pomarańczową. Zalać zalewą i odstawić na jeden dzien. Pycha.
|