SZWEDZKIE SPOSOBY NA ŚLEDZIE - ŚLEDŹ GINOWY (z jałowcówką) Drukuj
Wpisany przez Dana   
sobota, 03 lutego 2007 22:16
Były prośby o śledzie. Proszę bardzo, poniżej 1000 i jedna potrawa ze śledzia :)))
Wszystkie przepisy dostałam od Basi Nalepy ze Szwecji.  W ogóle nie myślałam, że ze śledzi takie cuda można robić...... 
1 decylitr = 1 dl = 0,5 szklanki (mniej więcej)
6-8 filetów śledziowych wymoczonych, 2 listki laurowe, 2 najchętniej czerwone cebule, 
Zalewa:  0,5 dl octu 24%,  1-1,5 cukru,  1½ wody,  0,5 dl ginu czyli jałowcówki,  1,5 zmiażdżonych ziaren jałowca;
 Zmieszać ocet z cukrem, wlać wrzącą wodę i miesząc aż się cukier rozpuści. Zmieszać gin z jałowcem. Wkładać na  przemian kawałki śledzia i plasterki cebuli. Zalać zalewą,  na koniec włożyć liście laurowe (bobkowe) i odstawić na 24  godziny.

 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information