PASZTET Z KUREK Drukuj
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 22:03
Nazbierałam pełne wiadro kurek. Po oczyszczeniu była ich ogromna góra. Zrobiłam sos, część sparzyłam i zamroziłam, a z części zrobiłam pasztet. Myślę, że każde jędrne grzyby by się nadawały.
2 litry oczyszczonych i pokrojonych w kawałki kurek, 3 jajka, rozdzielone, 6 plasterków boczku, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1-2 łyżeczki mielonego pieprzu (do smaku), 1 łyżeczka soli, 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 
3 łyżki suchej tartej bulki, 2 łyżki śmietany, płat ciasta drożdżowego (słonego)

Zrobić drożdżowe ciasto,  rozwałkować na pół cm grubości, posmarować
jednym białkiem. Ciastem wyłożyć keksówkę.  Kurki podsmażyć na maśle, dodać przyprawy i pietruszkę, przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z 3 plastrami boczku. W misce dodać żółtka, mąkę, śmietanę, wymieszać dokładnie. Ubić pozostałe białka i delikatnie wymieszać z masą grzybową, przełożyć do keksówki na surowe drożdżowe ciasto (które w międzyczasie trochę spuchło). Wygładzić wierzch, pokryć 3 plastrami boczku. Zakryć folią. Wstawić do gorącego pieca, 160°C/325°F. Zapiekać 45 minut, zdjąć folię, piec następne 15-30 minut, uważać, żeby ciasto się nie spaliło.
Po wystygnięciu wyjąć z formy, kroić w plastry ostrym nożem.

Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information