BABA PODOLSKA Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 18:36
500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 150 g masła, 15 żółtek, 3 białka, 2/3 szklanki mleka, 50 g drożdży, 30 g migdałów, 1/2 laski wanilii, 50 g rodzynek, szczypta szafranu, 3 łyżki spirytusu, szczypta soli, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki do przygotowania formy
Połowę mąki zaparzy/ć wrzącym mlekiem (3 łyżki zostawić), dobrze rozetrzeć, żeby nie było grudek, i zostawić do wystygnięcia. Drożdże rozmieszać z 3 łyżkami mleka i wlać do zaparzonej mąki. Żółtka utrzeć z cukrem na gęstą masę. Gdy rozczyn podrośnie, dodać żółtka, rozpuszczone letnie masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i posiekać. Rodzynki umyć, sparzyć i osączyć. Wanilię posiekać. Pod koniec wyrabiania dodać do ciasta migdały, rodzynki, spirytus wymieszany z szafranem, pianę i wanilię.
Formy do pieczenia wysmarować masłem, wysypać mąką i napełnić do 1/3 wysokości. Pozostawić w ciepłym miejscu, aż ciasto wyrośnie. Gdy formy będą pełne, wstawić je do piekarnika nagranego do temperatury 200 stopni c i piec ok. 1 godziny. Po przestudzeniu wyjąć ciasto, polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników można przygotować dwie małe baby lub jedną dużą.


wg KUCHNI nr 4/95
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information