MAZUREK ANETY KRĘGLICKIEJ Drukuj
Wpisany przez Administrator   
wtorek, 23 stycznia 2007 19:24

 KRUCHE CIASTO (3 kwadraty 25x25 cm):  90 dkg mąki, 10 żółtek ugotowanych na twardo, 3 kostki masła, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soli 1-3 łyżki śmietany;

    Mąkę przesiać do dużej miski, dodać żółtka przetarte przez sito, cukier i sól, zamieszać lekko suche składniki. Masło posiekać nożem i dodać do mąki. Zagniatać ciasto szybko, bez wyrabiania - nie musi być gładkie. Jeżeli jest za suche i się nie łączy, dodać śmietanę. Zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Wyjąc i podzielić na trzy części. Uformowane mazurki (grubości 0,8 cm) piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C, aż będą złote. Ostudzić i ozdabiać.


Przepis był w "Wysokich obcasach" (15-04-2000) w cyklu Kuchnie świata Anety Kręglickiej.

 

Poprawiony: środa, 24 stycznia 2007 22:01
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information