MAZUREK KAJMAKOWY Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:25
CIASTO: 30 dkg mąki, 10 dkg cukru pudru, 20 dkg masła, 2 łyżki gęstej śmietany 30-procentowej, 1 żółtko;
MASA: 2 szklanki mleka, 50 dkg cukru, 10 dkg masła;
Do przybrania: połówki orzechów pekanów i włoskich, kilka rodzynek, daktyl, masa marcepanowa.
CIASTO : z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto na placek grubości 5 mm. Ułożyć placek w formie o wymiarach 30 x 40 cm. Z reszty ciasta wycisnąć szprycą ozdobny wałek wokół brzegów mazurka. Piec  35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C.
MASA : mleko zagotować z cukrem na małym ogniu, stale mieszając, do zgęstnienia (ok. 2 godz.). Przestudzić, dodać masło i ucierać, aż masa zwiększy dwukrotnie swoją objętość. Nożem maczanym w gorącej wodzie rozsmarować masę na cieście. Przybrać bakaliami i ozdobami z masy marcepanowej. 
KUCHNIA magazyn dla smakoszy nr 4/1997

 

 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information