MAZUREK SUŁTAŃSKI Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 22:56
6 jajek, cukru i mąki tyle, ile zaważą jajka (po ok. 300 g),  po 200 g rodzynków, migdałów, fig, cykaty i ew. małych czarnych rodzynków;
Ubić na parze cukier z żółtkami, a gdy zgęstnieje zdjąć z pary i stopniowo dodawać mąkę - cały czas ubijając. Obrane z łupin migdały, figi i cykatę drobno posiekać, rodzynki sparzyć wrzątkiem i razem ze sztywną pianą z białek dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać. Wysmarowaną masłem blachę oprószyć mąką, rozsmarować warstwę ciasta. Wstawić do ciepłego piekarnika, piec ok. 20-30 minut na małym ogniu.
Po ostudzeniu przyozdobić bakaliami według fantazji.

wg Hanny Szymanderskiej
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information