MAZUREK POMARAŃCZOWY Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 24 stycznia 2007 23:05
Po 6 dkg mąki, migdałów, cukru, cykaty (smażona skórka pomarańczowa), 3 żółtka gotowane, żółtko surowe, 3 białka na pianę, 1/4 laski wanilii
ANDRUTY

NA LUKIER: 120 g cukru pudru, pomarańcza
Ugotowane na twardo żółtka przetrzeć przez sito do makutry, dodać surowe żółtko, cukier i wanilię. Utrzeć na gładką, jednolitą masę. Dodać drobno posiekane migdały i cykatę oraz sztywno ubitą pianę z białek. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masą smarować andruty ułożone na posmarowanej masłem blasze. Wstawić na 5-7 minut do ciepłego piekarnika, aby masa stężała.
Przygotować lukier: z umytej i sparzonej wrzątkiem pomarańczy zetrzeć skórkę i razem z łyżką cukru pudru utrzeć w porcelanowym moździerzu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i resztę cukru pudru. Ucierać na gęsty lukier.
Posmarować mazurek, wstawić na krótko do ciepłego piekarnika, wysuszyć.
Po ostudzeniu przyozdobić według fantazji.

wg Hanny Szymanderskiej
 
LINK
 
 
Poprawiony: czwartek, 25 stycznia 2007 13:29
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information