SERNIK BRZOSKWINIOWY PIECZONY Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 19:48
Kruche ciasto na spód: 1 szklanka mąki,  4 łyżki margaryny, 4 łyżki cukru pudru,  1 gotowane żółtko;
Sernik: 50 dkg sera (ja biorę tłusty), 0,1 l śmietany,  2 łyżki cukru waniliowego, 3 jajka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kaszy manny, brzoskwinie (cała duża pucha, ok. 50 dkg), 100 g cukru.

Ciasto: wszystkie składniki szybko ugnieść i do lodówki na 0.5 h.  Śmietanę zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, oddzielić żółtka od  białek. Żółtka dodać do śmietany, Białka ubić na pianę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszką mamą i dodać z serem do masy, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie, ale skutecznie wymieszać. ( a i ser przez maszynkę z 2 razy przekręcić ). Piekarnik nagrzać do 200°C. kruche ciasto dać na spód tortownicy, tworząc brzegi, i podpiec 10 minut, na to rozsmarować jedna trzecią masy serowej, ułożyć brzoskwinie, i przykryć pozostałą częścią masy.  Piec 1 godzinę. Pozostawić w wyłączonym piekarniku na kilkanaście minut. Posypać cukrem pudrem jak wystygnie.

przepis z sieci - Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information