CZARNY SERNIK DLA PIOTRUSIA Drukuj
Wpisany przez Dana   
czwartek, 25 stycznia 2007 20:02
CIASTO: 1 szklanka cukru pudru, 2 szklanki mąki, 1 kostka margaryny (250g), 3 żółtka, 2 kopiaste łyżki kakao (50 g);
MASA SEROWA: 1 kg gładkiego sera, 2 szklanki cukru pudru, 150 g masła lub margaryny, 150 g rodzynek, 4 żółtka, 1 1/2 budyniu śmietankowego.
CIASTO
: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i kakao, posiekać z margaryną na piasek, dodać żółtka. Zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części. Uformować kule, odstawić do lodówki, żeby mocno stężały (można zamrozić).
MASA SEROWA : Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, po kolei dodawać żółtka i po łyżce sera (jeżeli nie mamy gładkiego sera, to trzeba przepuścić przez maszynkę do mielenia). Na końcu dodać budyń. Starannie wymieszać.
Na tortownicę zetrzeć jedną część zimnego ciasta, wyłożyć masę serową, zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 200° C  ok. 40 minut.

wg Ewy Szembel z Kłodzka
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information