JABŁECZNIK Z POLEWĄ MORELOWĄ Drukuj
Wpisany przez Dana   
sobota, 24 lutego 2007 19:05

CIASTO: 2 szklanki mąki, 2/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 2 jaja, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta gałki muszkatołowej;
POZA TYM : ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub renety), 1/2 słoika dżemu morelowego, 1/8 l śmietany, 2 jaja, 1 łyżka zmielonych orzechów laskowych

Masło pokroić na małe kawałki i pozostawić w cieple, aby zmiękło. Następnie zagnieść z mąką, cukrem, jajami i gałką muszkatołową, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 1 godz.
Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Dżem morelowy utrzeć ze śmietaną, jajami i orzechami. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem, wyciągając brzeg na ok. 3 cm w górę. Ułożyć jabłka "brzuszkami" do góry, zalać masą morelową.
Piec w piecu nagrzanym do temp. 180°C  przez 20-25 minut.

Przepis własny
Poprawiony: wtorek, 04 września 2007 13:12
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information