BRZOSKWINIE ZAPIEKANE Drukuj
Wpisany przez Dana   
środa, 21 lutego 2007 18:24
2 brzoskwinie, 50 g biszkoptów, 50 g czekolady, 3 łyżki winiaku, łyżka orzechów;
KREM : 1 szklanka mleka, 2 jaja, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy.

Sporządzić krem: żółtka oddzielić od białek, mąkę ziemniaczana i żółtka rozprowadzić niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i - po zdjęciu z ognia - połączyć z żółtkami i mąką, energicznie mieszając. Ucierając dodać masło. Na koniec wyłożyć pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na dnie wysmarowanej masłem ogniotrwałej formy układać biszkopty, posypując je startą czekoladą, ułożyć na nich półówki sparzonych i obranych ze skórki brzoskwiń. Całość skropić winiakiem, przykryć kremem, posypać orzechami i cukrem. Zapiec w średnio nagrzanym piekarniku przez 15 min.
 

Na tej stronie internetowej używamy plików cookies. Ustawienia tych plików mogą Państwo zmienić w opcjach swojej przeglądarki. Więcej informacji znajdą Państwo w naszej Polityce Cookies.Aby dowiedzieć się więcej na temat plików cookie jakie używamy oraz jak je usunąć, zobacz naszą politykę prywatnosci.

Akceptuję ciasteczka z tej witryny.

EU Cookie Directive Module Information